Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) glutteny

een verkennend onderzoek naar gluten als materiaal.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Sachi Tungare

Als materiaalontwerper met liefde voor koken is dit een ode aan een van de meest veelzijdige grondstoffen ter wereld:tarwebloem. Inzicht in zijn gedrag,zijn hoofdbestanddeel gluten,en het onderzoeken van zijn kwaliteiten en samenstelling waardoor het zo heerlijk veelzijdig kan zijn tijdens het koken

een materiaalontwerpproject geïnspireerd op de wetenschap achter de bereiding van brood.

Het gluten-eiwit in bloem is in wezen wat brood zijn luchtige textuur geeft. Dit is een materiaalontwerpproject dat sterk geïnspireerd is door de wetenschap achter het bereiden van brood, waarbij parallellen worden getrokken tussen het ontwerp van objecten en koken, in termen van materialen, processen en technieken.

Door bloem te mengen met gist en water en het te kneden om rekbare glutenstrengen te vormen, bootsen deze producten het proces van het maken van brood na, net voordat het wordt gebakken. De ademhalingsactiviteit van de gist zorgt ervoor dat het deeg rijzen en een onvoorspelbaar golvend oppervlak vormt. Met 'glutenny' keert Sachi de oppervlakken om, om de textuur van de glutenstrengen aan de buitenkant te krijgen.

Na droging vertoont het materiaal grote sterkte en integriteit. Om een lange levensduur te garanderen, is het gecoat met een bioplastic mengsel om te voorkomen dat het gaat rotten. De combinatie van de verschillende eigenschappen en de relatief lage kosten maken gluten waardevol voor zowel de voedings- als de niet-voedingsindustrie.

tarwebloem: een veelvoorkomend hoofdbestanddeel.

Tarwemeel is een basisvoedsel dat wordt geconsumeerd in het Indiase subcontinent, en het is de op ├ę├ęn na grootste producent van tarwe die jaarlijks bijna 100 miljoen ton (MMT) produceert, goed voor 12,05% van de totale wereldtarweproductie.

40 tot 45 MMT tarwe wordt gemalen om volkoren meel te produceren, plaatselijk bekend als atta, in steenmolens die bekend staan als 'chakkis'. De Indiase markt wordt grotendeels gedomineerd door lokale meelfabrieken, maar ze hebben nu te maken met concurrentie van fabrikanten van verpakte atta-merken die campagne voeren voor hygi├źne en gemak. Met de opkomst van moderne winkelformules en gezondheidsbewustzijn, evolueert de categorie ongetwijfeld. 'Glutteny' zou kunnen leiden tot een potenti├źle extra inkomstenstroom voor lokale fabrieken door de productie van op gluten gebaseerde producten.

Sachi Tungare

Sachi Tungare

Sachi Tungare