Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Delta table - circular furniture by Tabled

Tabled maakt design meubilair van invasief Prosopis hout

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Delta table - design and nature in balance — © Tabled Design

Wat als design de natuur weer in balans zou kunnen brengen? De Nederlandse architect Roel Rutgers ontdekte dat de Prosopis boom de ecology in Sub Sahara Africa bedreigt en lokale soorten verdringt. Hij besloot met design deze gehate boom de wortel van de biobased economy te maken.

The devils tree

De Nederlandse architect Roel Rutgers kwam in aanraking met de Prosopis boom in Namibie. Hij ontdekte dat deze boom, die door boeren de Devils tree wordt genoemd, het Afrikaanse landschap verwoest en besloot meubels te gaan maken van het hout van deze boom. Dit geeft hem de mogelijkheid om unieke houten meubels te maken en tegelijkertijd de natuur weer in balans te brengen.
De Prosopis is uit Zuid Amerika naar Afrika gebracht in de 19de eeuw en vormt een enorm ecologisch probleem in heel Afrika. De wereldwijde organisatie International Union for Conservation of Nature (IUCN) noemt deze soort een van de meest invasieve soorten van de planeet. De Prosopis boom heeft veel water nodig en als gevolg daarvan vallen landschappen droog. Door zijn snelle en agressieve manier van groeien krijgen andere planten geen ruimte om te leven. De Prosopis brengt de natuur uit balans: plantensoorten sterven uit, dieren verliezen hun voedsel en voedselketens storten in. In Afrika heeft de Prosopis geen natuurlijke vijand.

Een sociale onderneming

Tabled Design is een sociale onderneming waar mensen werken met liefde voor vakmanschap en materialen. Geen fabriek, maar een werkplaats. In zijn zoektocht naar ervaren meubelmakers kwam Roel terecht bij Hope Village, een weeshuis in Windhoek waar in armoede geboren kinderen liefdevol worden opgevoed. De jong volwassenen die het weeshuis moeten verlaten hebben weinig uitzicht op een hoopvolle toekomst. Ze hebben vaak geen volledige opleiding genoten en hun kansen op de arbeidsmarkt zijn beperkt. Soms dragen ze een crimineel verleden met zich mee. Roel biedt deze jonge mannen een nieuw perspectief door ze op te leiden in de workshop van Tabled Design. Van hem leren ze de basis van het vak, zoals het hanteren van machines en gereedschappen en het bewerken van staal en hout. Met precisie en oog voor detail werken ze elke dag aan de Tabled Design meubelen. Zo leren ze waardevolle vaardigheden om in hun eigen onderhoud te voorzien en hun kansen in de toekomst te vergroten.

Delta table - hand crafted — © Tabled Design

Tabled Design - a social enterprise — © Tabled Design

Prosopis - tough love