Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Why Colours Matter

duurzame wetenschap & toekomstige slijtage: printen met inkt op basis van microalgen

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Why Colours Matter — © photographed by Stephanie Braun

Achter elke nieuwe trendkleur gaat een verfproces schuil dat vaak schadelijk is voor het milieu. - Dus hoe goed kan kleding aanvoelen als je niet weet, welk materiaal je draagt? Met dit MA-project laat ik zien dat duurzaamheid en esthetiek niet los van elkaar kunnen worden gezien.

Een goed ontwerp wordt beter naarmate het ouder wordt

Water is het belangrijkste onderdeel van ons leven. Deze waardevolle hulpbron is beperkt. De huidige productie- en verfprocessen in de mode-industrie zijn gericht op het gebruik van niet-duurzaam textiel en sterk vervuilende kleurstoffen.
Interdisciplinaire samenwerking tussen design en natuurwetenschappen heeft geresulteerd in innovatieve microalgeninkten voor het bedrukken van textiel.
Het doel van dit werk is om de toeschouwer bewust te maken van de tijdelijke en duurzame aard van kleding, aangezien de prints oplossen wanneer ze in contact komen met licht. Het is aan de drager om te beslissen hoe om te gaan met de "levende" microalgenprints. Op deze manier worden organische processen en hun tijdelijke aard verheven tot het niveau van esthetiek.

Play video

Why Colours Matter — © photographed by Stephanie Braun

working in the laboratory at FH Bielefeld — © photographed by Patrick Pollmeier at FH Bielefeld

working in the atelier at FH Bielefeld — © photographed by Stephanie Braun

Why Colours Matter