Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Eggshell Ceramic Research

‘Eggshell Ceramic Research’ toont materiaalonderzoek naar afgedankte eierschalen als bruikbaar materiaal voor wegwerpborden en decoratieve schalen.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Eggshell Ceramic — © Laura van de Wijdeven

Ontwerper Laura van de Wijdeven ontwikkelde een biologisch afbreekbaar maar sterk materiaal uit eierschalen. Het materiaal heeft de uitstraling van keramiek maar het gewicht van karton. Aan het einde van zijn levensduur kan het materiaal worden toegepast als bodemverbeteraar.

Het project toont een variatie aan mogelijkheden uit éénzelfde recept en het gebruik van biochar.

In Nederland worden jaarlijks 10 miljard eieren geproduceerd, daarmee is ons land de grootste eierexporteur ter wereld. Een ei levert een waardevol materiaal op dat vaak gezien wordt als afval: zijn schil. Gelukkig worden niet alle 10 miljard eierschalen verspild, ze worden ook gebruikt als bodemverbeteraar in de landbouw. Eggshell Ceramic is een circulair materiaal afkomstig uit deze industrie en laat een nieuwe mogelijkheid van het materiaal zien. Naast variaties met hetzelfde recept is er geëxperimenteerd met biochar, een zwart pigment gemaakt uit 100% organisch afval.

Het onderzoek en eindresultaat van het project zullen worden getoond in het restaurant van Coffeelab op Eindhoven Centraal. De expositie geeft inzicht in het gebruik en de toegevoegde waarde van het materiaal. Op een nieuwe manier omgaan met de materialen uit ons dagelijkse leven is een belangrijk onderdeel van ons toekomstige landschap.

Play video
Play video
Eggshell Ceramic — © Laura van de Wijdeven