Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Ambivalent

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Philipp Berndt

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt sluit ambivalentie niet altijd nieuwe mogelijkheden uit. Eenzijdig denken wordt vaak toegepast in een poging het ongemak van ambivalentie te vermijden. Het is echter de ambivalente gemoedstoestand die creativiteit en abstract denken faciliteert.

Gebalanceerde ambivalentie

AMBIVALENT richt zich op het integreren van tegenstrijdige kenmerken in een enkel object.
De stijve eigenschap van de rigide messinglegering wordt in evenwicht gehouden door de zachte vloeibaarheid van de golvende patronen in het blad. Lichtreflecties op de muur verbeelden de warme vlammen en het serene gevoel van een vreugdevuur terwijl de knetterende geluiden veroorzaakt door de innerlijke spanningen in het metaal doen refereren aan een gevoel van stres en kou.
Wanneer de tegenstrijdigheden erin slagen om succesvol naast elkaar te bestaan kunnen de resultaten vernieuwend en onverwacht zijn en soms onze verwachtingen overtreffen.

De werkelijke waarde van materialen

Ambivalent is een project dat de verborgen mogelijkheden van één enkel materiaal blootlegt. Het onderzoekt de verschillende gevoelens die een gewoon blad messing legering kan oproepen wanneer het materiaal op een iets andere manier wordt gepresenteerd.
Alleen wanneer elk aspect van een materiaal wordt onderzocht kunnen we het volledige potentieel ervan bepalen.
Ambivalent moedigt toeschouwers en makers aan om de dingen van dichterbij te bekijken en te proberen de rol te waarderen die een materiaal krijgt toegekend op basis van zijn unieke eigenschappen, schoonheid en milieu-impact.

Play video