Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) KLAAIKLÚT

Dit project was onderdeel van DDW 2021
wall piece (cotton dyed with silt)

KLAAIKLÚT is een onderzoek naar het natuurlijk verven van textiel met lokale klei uit de omgeving waar ik ben opgegroeid. Naast het vertellen van persoonlijke verhalen wil ik een bewustzijn opwekken over hoe wij omgaan met ons landschap en wil ik onderbelichte lokale materialen aan de kaart stellen.

Verborgen kleuren van de grond onder onze voeten

KLAAIKLÚT is een onderzoek naar de omgeving waar ik ben opgegroeid, Noord Friesland. Met dit project wil ik een bewustzijn opwekken over het belang van lokale materialen en hoeveel hierin mogelijk is. Ik zou willen dat de manier waarop ik naar het landschap ben gaan kijken ook bij anderen wordt opgewekt, waardoor we met meer aandacht en waarde met onze omgeving zullen omgaan. Met een focus vanuit natuurlijk verven van textiel en het vinden van de verborgen kleuren van het landschap, ben ik het vanzelfsprekende, alledaagse landschap van thuis gaan onderzoeken. Ik heb onderzocht hoe je textiel kunt verven met lokale klei. Een simpel materiaal dat ontzettend veel verborgen kleuren bevat. Een materiaal dat overal is, maar waarvan vergeten wordt dat het bestaat.

Een nieuwe band met het landschap

Tijdens het project is mijn band met het landschap veranderd door langzame processen; stilstaan en je bewust worden van je omgeving. Dagen lang achter elkaar met dezelfde simpele hoop kleigrond bezig zijn en toch steeds opnieuw andere dingen ontdekken. Deze band is wat ik over zou willen brengen bij de kijker en dit doe ik middels mijn werk en verhaal.

Verlangzamen en verstillen

Met mijn werk wil ik onze snelheid van kijken en aandachtloosheid voor de omgeving waarin we leven verlangzamen, mensen in mijn wereld brengen en de mogelijkheden laten zien met de natuurlijke materialen die er al zijn. Er zijn zoveel vergeten en onderschatte materialen in onze eigen omgeving die je pas ontdekt als je stilstaat en beter kijkt.

Play video

various samples from research on clay dye

textile sculpture (textiles dyed with silt) — © Marijke van Dekken