Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Roesologie

Een onorthodox onderzoek met ontwerpers, performers, experts en ervaringsdeskundigen naar de rol van middelengebruik in onze samenleving.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Experimenting with roes — © Myrthe Krepel

SMELT en The Performance Bar presenteren een gloednieuw vakgebied: de Roesologie. Kom naar het roesologisch ravelab bij MU om de onderzoeksresultaten te bekijken én zelf jouw roesbehoefte te onderzoeken. Heb je behoefte aan verbinding, verzet of juist een goede dosis verwondering?

Emancipatie van de roes

De roes mag er zijn, met of zonder gebruik van middelen. In de roes ga je grenzen over, kom je in een andere staat van zijn, en dat is precies waar we van leren en wat ons verrijkt. In de roes ligt zoveel moois, juist omdat het breekt met de dingen die we normaal gesproken doen. Om de roes te omarmen als onderdeel van het leven en haar echt serieus te nemen, introduceren SMELT en The Performance Bar de roesologie als nieuwe wetenschap. De roesologie biedt een vernieuwende kijk op de roes en biedt rituelen aan mensen om zelf een staat van roes te bereiken zonder daarvoor alcohol of drugs te gebruiken.

Ontwerpend en performatief onderzoek

De Roesologie is het resultaat van een onorthodox onderzoeksproject van ontwerpers Myrthe Krepel en Dorian Kingma (SMELT) en performer/raver Daniel van den Broeke (The Performance Bar). In een residentie in de Slash Gallery in Rotterdam, onderzochten zij de rol van middelengebruik in onze samenleving. Wat kunnen we leren van de ervaring die alcohol en drugs biedt over hoe we ons verhouden tot onze omgeving, tot anderen en tot onszelf? En wat vertelt dat over de wereld waarin we leven? Ze gingen in gesprek met (ex-)drugsgebruikers, een schrijver, een journalist, een drugsdealer, een psychotherapeut, mensen uit de verslavingszorg en een sjamaan. Daarnaast onderzochten ze de roes in samenwerking met performers van The Performance Bar. Ze werkten met circusartiest en pijn-expert Lisa Chudalla, improvisatie grootmeester Margo van de Linde, absurde ontregelaar Florian Borstlap en met danser Mohamed Boujarra. Ze experimenteerden met pijn, improvisatie, absurdisme en beweging en spraken de performers uitgebreid over de rol van de roes in hun praktijk.

Roesologie op DDW

In een expositie in de container tegenover MU wordt de bezoeker meegenomen in de totstandkoming van de roesologie. Het onderzoek met ervaringsdeskundigen, experts en performers wordt gepresenteerd. De roesologen ter plaatse kunnen je daarnaast helpen bij het identificeren van jouw roesbehoefte. Verschillende performers faciliteren gedurende de week roesologische rituelen die jou uitdagen om nuchter in een staat van roes te belanden. Ook is de roesologische gids verkrijgbaar. De roesologische gids bevat een selectie van roesrituelen om ook thuis met de roes te experimenteren. Houdt www.roesologie.nl in de gaten voor het meest up-to-date programma.

Experimenting with roes — © Dorian Kingma

Roesological guide — © Myrthe Krepel

Roesological guide