Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) How sustainable is Bhar

Dit ontwerpproject onthult een niet-duurzame keuze tussen “geen wegwerpplastic” en “geen afval” die de Indiase railway minister in 2020 heeft gemaakt.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Bhar, the disposable cup made from terracotta.

Beslissingen zijn gebaseerd op de uitdaging om afvalproductie te voorkomen of om afval als een waardevolle hulpbron te beschouwen.
De minister wil grote hoeveelheden plastic afval van weggegooide theekopjes voorkomen door het synthetische materiaal te vervangen door traditioneel terracotta.

Een ontwerponderzoek naar een wegwerpbeker die plastic afval op een duurzame manier wil vermijden.

Het project toont aan dat ecologische sanering niet betekent dat de aard van het afval moet worden veranderd of dat impulsieve compromissen moeten worden gesloten.
How sustainable is Bhar onderzoekt het potentieel van de traditionele beker als een waardevol alternatief voor plastic bekers. Zij geeft inzicht en definieert de impact van de beker op de Indiase socio-cultuur en het environment.

Bhar [baːɐ̯] wordt traditioneel met de hand gemaakt van terracotta en wordt in India al vele honderden jaren gebruikt. Het combineert de sociale deugden van lokale rituelen, nationaal erfgoed, eeuwenoud vakmanschap, geloof in het inheemse materiaal terracotta en de sensoriële ervaring van een zoete chai in Bhar met zijn unieke aarden aroma.
De pottenbakker Ramdjar Prajapati uit Kolkata legde in het interview uit dat hij zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor het maken van geschikte theekopjes en het voortzetten van de familietraditie.
Wat tegen het idee van de politicus spreekt, is dat Bhar het algemene gedrag van afvalproduktie versterkt en een negatieve invloed blijft hebben op het milieu. Dit omvat bodemverontreiniging en negatieve gevolgen voor landbouwgronden, en verstopte riolen.

Een ontwerpstudie met praktische analyse over duurzaamheidsdenken.

Als onderdeel van belangrijke en baanbrekende ontwerpen voor een duurzamere wereld, wil dit project met zijn gebruikte methoden een inspirerende referentie zijn voor toekomstige beleidsbeslissingen, sociale bewegingen en de missie om duurzame kringlopen te ontwikkelen. Het project exploreert de vereisten voor holistische en slimme duurzaamheidsoplossingen en belicht de opportuniteiten en risico's die kunnen voortvloeien uit duurzaamheidsbenaderingen.

Onderzoeksrapport
Het hele ontwerponderzoek is gedocumenteerd in een rapport dat de veelzijdige wereld van Bhar in Kolkata visualiseert, met uitdagingen, ontwerpmethoden, resultaten en ontwerpbeslissingen. Het verslag illustreert de aspecten van duurzaam denken. Het wordt gepresenteerd tijdens de expositie op de Plan-B locatie en is te koop in de De Design Shop en online.

Expositie Plan-B
De expo toont de transformatie van een antiek object tot een innovatief product. Het geeft impressies van het etnografisch onderzoek in Kolkata in 2019 (in samenwerking met fotograaf Amitava Saha) en presenteert het proces van het project om de vraag “hoe duurzaam is Bhar” te beantwoorden.

Play video

Plastic and terracotta waste in Kolkata.

Potter Ramdjar Prajapati from Kolkata.

Bhar adds a unique flavour to sweet chai.