Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

First Encounters

Anticipatory Ecology meets Speculative Design

Cascade of Ecological Momentum — © Sophie Falkeis

Wat gebeurt er als twee soorten die elkaar nog nooit eerder hebben ontmoet, elkaar nu gaan tegenkomen als gevolg van antropocentrisch veranderde klimaat omstandigheden?
Het onderzoek visualiseert de verstrengeling van ecosystemen op aarde met door de mens gemaakte structuren.

First Encounters

Het project 'First Encounters' vertelt het verhaal van verschillende soorten die elkaar voor het eerst ontmoeten als gevolg van door klimaatverandering veroorzaakte verspreidingsverschuivingen. Onze geschiedenis van antropogene impact op biologische processen veroorzaakt verschuivingen in de wereldwijde bewegingspatronen van dieren. Dit creëert nieuwe interacties tussen soorten, aangezien ze geïsoleerd van elkaar zijn geëvolueerd en voor het eerst met elkaar in contact komen. De huidige pandemie heeft aangetoond hoe de impact van een ontmoeting tussen vleermuizen en schubdieren op een wildmarkt binnen enkele dagen de wereld rond kan reizen. Nu meer soorten elkaar in de toekomst zullen kruisen, wordt verwacht dat dergelijke gebeurtenissen vaker zullen plaatsvinden. Bewegingspatronen worden ontmoetingspatronen. Voortbouwend op empirische gegevens van gedocumenteerde veranderingen in het soortenspectrum creëert het onderzoek scenario's van ontmoetingen tussen soorten, en voorziet het mogelijke gevolgen voor het menselijk leven en onze systemen, door de lens van speculatief ontwerp.

Voortbouwend op empirische gegevens van gedocumenteerde veranderingen in het soortenspectrum creëert het onderzoek scenario's van ontmoetingen tussen soorten, en voorziet het mogelijke gevolgen voor het menselijk leven en onze systemen, door de lens van speculatief ontwerp. Door het onderzoeken van de afhankelijkheid van verschillende soorten met de aarde laat het project zien dat we slechts één van vele soorten zijn, en toont het visies van een samenleving met meerdere soorten. Als langetermijn doelstelling is het project gericht op het opnemen van andere soorten in de processen van geopolitieke besluitvorming.

Over Sophie Falkeis

Sophie Falkeis is een multidisciplinair ontwerper uit Wenen, Oostenrijk. Haar werk onderzoekt evolutionaire mechanismen onder antropocentrische invloed door toekomstscenario's te schetsen van het samenwonen met meerdere soorten. Haar werk is tentoongesteld op de London Design Biennale, Vienna Design Biennale, MAK Museum Vienna en was te zien in de New York Times. Ze heeft gewerkt bij Iris van Herpen Couture en Terreform One, en gesproken op internationale conferenties, waaronder PRIMER21 Global.

Polar bear meets Grizzly bear — © Sophie Falkeis

The human at the center of consequences — © Sophie Falkeis

Hoverfly meets Alpine Accentor — © Sophie Falkeis

First Encounters on Earth

Centre area, Eindhoven Library, Emmasingel 22 , Map No. C2
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig