Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Smashing Heritage

Wees getuige van de vernietiging en wedergeboorte van een reeks keramische kunstwerken.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Smashing Heritage by Ivi van Keulen — © Diana Bodnarenco

Hoe waarderen we kunst? Welke prijs geven we het? Welk belang hechten we eraan? De waarde komt toch voort uit de expressie, de schoonheid, niet het prijskaartje? Ik heb besloten deze vaas te repareren door hem te vernietigen. Als een nieuw werk, zal ik het waarde geven in de moderne wereld.

Mooi maar gebrekkig

De 18e eeuwse vaas is minutieus gemaakt. Mooi maar gebrekkig, met chips en scheuren. Als het onberispelijk zou zijn, zou het als zeer waardevol worden beschouwd. Maar in de staat waarin het zich bevond, wordt het als waardeloos beschouwd. Het zou ook meer kosten om te herstellen dan waarvoor ze het ooit zouden kunnen verkopen. We hebben dus een antiek object dat ongetwijfeld mooi, authentiek en waar is, maar in wezen waardeloos op de markt.
Waardeloos zoals ik was toen ik enkel 'tekende', maar niet het lef had om mezelf kunstenaar te noemen. Waardeloos zoals mijn werk was totdat anderen het begonnen te kopen. Maar mijn werk was toch zeker de moeite waard voordat het werd gekocht? Kunstwaarde komt toch voort uit de expressie, de schoonheid, niet het prijskaartje? Ik heb besloten deze vaas te repareren door hem te vernietigen. Door hem te breken en te hervormen. Als een nieuw werk, zal ik het waarde geven in de moderne wereld. Of had ik het met rust moeten laten? Moeten we het onvolmaakte vieren? Wat denk jij?

Wil jij deelnemen aan Smashing Heritage?

Salon Veneman
Salon Veneman is een walk-by galerie op de begane grond van de Tongelresestraat 1 in Eindhoven, dus vanaf de stoep kan worden genoten van 'Smashing Heritage'. Bezoekers hebben tijdens DDW 2021 geen toegang tot het gebouw, tenzij ze een tijdslot hebben gereserveerd.

Deelnemen
Bezoekers kunnen meedoen met Ivi's optreden als keramiek-smasher. Boek je tijdslot op http://smashingheritage.youcanbook.me

Uw bezoek duurt tussen de 15 – 30 minuten.

Play video

Smashing Heritage by Ivi van Keulen — © Diana Bodnarenco

Smashing Heritage by Ivi van Keulen — © Diana Bodnarenco