Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

Immersive Healing Art System(IHAS)

Kunst en technologie gecombineerd, voor een helende werking.

IHAS installation launched in a hospital in London — © Carmel Woolmington

Volgens de WHO kan kunst nuttig zijn op mentaal en fysiek niveau.
Inneract, een in Londen gevestigde kunst- en technologiestudio, creëerde 'The Immersive Healing Art System', een kunstinstallatie die zich aanpast aan iemands stemming en helpt bij het opwekken van positieve emoties.

Ze zagen de helende kracht van kunst en pasten het toe in een ziekenhuis tijdens de pandemie.

Studio Inneract is opgericht door een groep wetenschappers en ontwerpers die gepassioneerd zijn door digitale kunst, interacties en de psychologische effecten ervan.

In 2019 deden ze laboratoriumonderzoek om te onderzoeken hoe audiovisuele kunst de stemming van mensen kan beïnvloeden. Ze ontdekten dat door AI gegenereerde beeldende kunst, in combinatie met muziek, mensen binnen 3 minuten kan kalmeren en kalmeren. Daarna doken ze in het ontwerp en de ontwikkeling van helende kunstinstallaties en noemden het "Immersive Healing Art System (IHAS)".

Tijdens de pandemie werden artsen en verpleegkundigen de meest kwetsbare groep voor werkstress en burn-out. De druk van personeelstekorten, toenemende werkdruk en complexe werkomgevingen zijn allemaal bronnen van stress en angst. Daarom werkte Inneract samen met CW+, de officiële liefdadigheidsinstelling van Chelsea en Westminster Hospital, om de IHAS-installatie in het ziekenhuis te implementeren.

Sinds enkele maanden staat de installatie in het ziekenhuis. Het biedt een artistieke, rustgevende pauze om bij te dragen aan het mentale welzijn van personeel, zorgverleners en patiënten door hen aan te moedigen positieve emoties te omarmen.

Hoe werkt het systeem?

Het systeem biedt therapeutische ervaringen waarbij het publiek wordt uitgenodigd om samen een kunstwerk te creëren dat verband houdt met hun huidige gedachten en emoties. Tijdens het proces wordt kijkers gevraagd een uitdrukking te maken op basis van hun huidige stemming of dingen die hen bezighouden. Het systeem zou hun uitdrukkingen vastleggen en een uniek visueel kunstwerk voor hen genereren, samen met een clip met muziek en betekenisvolle woorden die verband houden met de emotie.

De kunstwerken worden gegenereerd met behulp van op maat gemaakte AI-algoritmen die in staat zijn om een ​​oneindige hoeveelheid visuele kunstwerken te creëren onder specifieke emotionele stijlen, zoals kalmerend, verdrietig, gelukkig en opbeurend. Daarom kan in het IHAS-systeem elke gedetecteerde emotie leiden tot verschillende kunstwerken die iedereen kan ervaren.

Muziek en teksten die betrekking hebben op de actuele emoties worden getoond in begeleiding bij de beeldende kunst. Deze inhoud inspireert het huidige momentbewustzijn verder en cultiveert mindfulness bij het publiek in het ziekenhuis. Al met al past de installatie verschillende kunstinhouden aan, voor een ontspannen en bewuste pauze.

Wat komt er hierna?

Terwijl de installatie live in het ziekenhuis staat, heeft het team voortdurend feedback en betrokkenheidsgegevens verzameld via open vragenlijsten en interviews met het publiek. Deze feedback zou hen helpen om updates te maken en het helende effect van het kunstwerk verder te verbeteren.

Ondertussen werkt Studio Inneract ook aan het verbeteren van de kwaliteit van de beeldende kunst zelf. Eind 2020 bracht Inneract een van de nieuwste prototypes van het healing art-systeem uit, dat zowel interactief als geanimeerd is.

De demo werd tentoongesteld in het Westbund Art Center in Shanghai. En de verdere integratie ervan op de bestaande installaties zou binnenkort worden opgeleverd.

Play video

IHAS exhibited in Shanghai — © Zheyuan Zhang

IHAS installation in the hospital — © Carmel Woolmington

Photos of the lab experiment — © Carmel Woolmington

IHAS installation in the hospital

Partners