Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Museum of Endangered Foods

Kom afscheid nemen!

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Exhibition Poster — © Sharp & Sour

Het Museum van Bedreigd Voedsel is een platform om na te denken over een van de meest onderschatte gevolgen van de klimaatcrisis: het uitsterven van voedsel. 

Het uitsterven van voedsel vindt nu al plaats 

De oorzaken zijn talrijk: van ondraaglijke, stijgende temperaturen tot zoetwaterschaarste, extreme en onregelmatige weerspatronen, verlies en ontbossing van leefgebieden, vervuilingm, en verhoogde kwetsbaarheid voor plagen, roofdieren en ziektes. Enkele van de meest bedreigde voedselsoorten ter wereld zijn avocado's, cacao en wijn. Maar ook enkele van de basisingrediënten in de keukens over de hele wereld worden bedreigd; zoals aardappels, kikkererwten, vis, bananen of koffie. 
 
 
Het is buitengewoon zorgwekkend en gevaarlijk dat niemand het over deze problemen heeft, en dat de enige "oplossing" voor deze problemen zijn om gewassen genetisch te modificeren zodat ze droogte- of schimmelwerend kunnen worden. In plaats daarvan, en omdat deze problemen geen geïsoleerde maar complexe, verstrengelde realiteiten zijn, moet onze aanpak om ze op te lossen anders en alomvattend zijn. 

De tentoonstelling 

Deze tentoonstelling wil de aandacht vestigen op de ecologische kwetsbaarheden die elk van deze voedingsmiddelen bedreigen in de hoop dat voedsel een meer voelbare en benaderbare kijk op de klimaatcrisis zal geven. We kunnen alleen maar hopen dat voedsel, waarschijnlijk de meest noodzakelijke eigenschap voor het menselijk leven, samen met water en de lucht - die ook in groot gevaar verkeren - een breder publiek zal verbinden, en bewust zal maken van de problemen waarmee we momenteel worden geconfronteerd. 

Play video

Exhibition Postcards — © Sharp & Sour

Banana — © Sharp & Sour

Coffee — © Sharp & Sour

Honey