Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

re_USED re_SATIN re_COLOUR

Damask old — © still Hoekman Brothers

In een breed samenwerkingsverband met een indrukwekkend aantal wetenschappers en vormgevers, onderzoekt het Zeeuws Museum de herkomst én toekomst van 18de en 19de eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties.

Grondig onderzoek naar achtiende- en negentiende eeuwse damast

In een breed samenwerkingsverband met een indrukwekkend aantal wetenschappers en vormgevers, onderzoekt het Zeeuws Museum de herkomst én toekomst van 18de en 19de eeuws gebrocheerde damast uit de eigen en andermans collecties. Het textiel is vol toewijding in Norwich (GB) geweven, daarna door ondermeer de Zeeuwse man met liefde gedragen. Een laatste brandende vraag die nu gesteld wordt, betreft de diversiteit aan kleur: Welke verf- en beitsstoffen en nabehandelingen liggen ten grondslag aan dit glanzende, kleurrijke damast? Is groen wel groen of toch ooit blauw? Voor welke keuzes staan we als stof en jas opnieuw geproduceerd worden?
Remi Veldhoven, Hul le Kes, EE Exclusives-Van Engelen & Evers, Wolkat, Michael Nix, Art Proaño Gaibor / Rijkserfgoedlaboratorium , Loret Karman / De Amsterdamse Steek en Betty Stikkers tonen hun bevindingen en bedenkingen

Over Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum bevindt zich in het historische centrum van Middelburg. In deze voormalige abdij ontdekt u de onverwachte eigenschappen van de provincie: van archeologische vondsten en wereldberoemde wandtapijten tot streekdracht, porselein en exotische objecten die Zeeuwen van verre reizen meenamen. De uiteenlopende collectie staat centraal in vernieuwende tentoonstellingen die altijd een relatie hebben met het hier en nu.

Damask new, by Sjaak Hullekes — © still Hoekman brothers

Damask jacket collection Zeeuws Museum — © Ivo Wennekes

Strijp-S area, Things that Matter @ Microlab Hall, Kastanjelaan 400 , Map No. B15
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig