Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Efficiency for Access Design Challenge prototypes

Prototypen van apparaten voor omgevingen zonder netaansluiting ontworpen door teams van studenten om toegang tot schone energie te helpen versnellen.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Prototype of a solar hydroponic system — © Team 2020-12

Studenten die deelnemen aan de ontwerpwedstrijd Efficiency for Access hebben een reeks prototypen ontwikkeld voor apparaten zonder netaansluiting op het gebied van landbouw, koken, gezondheid en koeling. De innovatieve ontwerpen verlagen kosten en vergroten de efficiëntie van bestaande apparaten.

Overzicht

Efficiency for Access is een wereldwijde, multidisciplinaire ontwerpwedstrijd die teams van studenten de kans biedt om de toegang tot schone energie te helpen versnellen. Het wordt gefinancierd door UK aid de IKEA Foundation.

Om iedereen duurzame energie te kunnen bieden, moeten we snel de efficiëntie en betaalbaarheid van hoogwaardige apparaten verbeteren. Voor de wedstrijd worden teams van studenten uitgenodigd om betaalbare en hoogwaardige apparaten zonder netaansluiting en de technologieën die dat mogelijk maken te ontwikkelen. Door studenten samen te brengen en te inspireren, wordt de innovatie in de sector voor apparaten zonder netaansluiting bevordert.

De studenten hebben deelgenomen aan een serie webinars en konden samenwerken met deskundigen uit de 'off-grid'-sector die hen bijstonden bij de ontwikkeling van innovatieve ontwerpen.

Prototypen

Teams van studenten afkomstig van 13 universiteiten in Bangladesh, India, Kenia, Uganda en het Verenigd Koninkrijk ontwikkelden hun projecten met verschillende technologieën: zonnewaterpompen, graanmolens, groentedrogers, hydrocultuursystemen, elektrisch koken, waterzuivering, vaccinkoeling, zuurstofconcentratoren, zonne-thuissystemen of koeling.

De teams ontwikkelden een fysiek of digitaal prototype van hun ideeën.

De studenten gingen op basis van projectgebaseerd leren aan de slag met hun ontwerpen en hielden rekening met innovatie-, sociale en schaalbaarheidscriteria. De ontwerpen voldoen aan doel 7 van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG): toegang tot betaalbare energie, maar zijn ook intrinsiek verbonden met andere SDG's.

Deelnemers

De voorstelling bestaat uit de prototypen van 23 teams van studenten van de volgende 13 universiteiten in Zuid-Azië, Afrika ten zuiden van de Sahara en Europa:

Gulu University (Uganda)
Independent University, Bangladesh (Bangladesh)
Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (Kenia)
Loughborough University (VK)
Makerere University (Uganda)
Moi University (Kenia)
Swansea University (VK)
TERI School of Advanced Studies (India)
University of Bristol (VK)
University of Nairobi (Kenia)
University of Strathclyde (VK)
University of Bath (VK)
UCL (VK)

Play video
Play video

Prototype of a solar grain mill — © Team 2020-17

Prototype of a kettle — © Team 2020-28

Prototype of a solar fish dryer