Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Moving Forward

Een interactieve installatie over AI in de openbare ruimte. Als jij weet wat AI van jou weet, verandert dan jouw gedrag?

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The entry — © Nino Gontcharova

In het digitale tijdperk zien we een verschuiving van schermen naar onze directe omgeving. AI meet en voorspelt ons gedrag nu al, wat als dit ook steeds meer in de openbare ruimte gaat gebeuren? In Moving Forward gaan deelnemers dit ervaren, maar wat vinden ze hier eigenlijk van?

Je bent voorspelbaar zolang je niet bewust bent.

Stap in de ruimte, je beweging wordt gedetecteerd en gemeten door een AI. Hoe meer data de AI opdoet van jou en andere deelnemers, hoe beter de AI kan voorspellen wat je volgende stap is. Maar als jij hiervan bewust bent, zet je dan een andere stap?

Moving Forward is een interactieve installatie die het publiek bewust maakt van de steeds groter wordende rol van AI in de openbare ruimte. Veel mensen weten nog niet goed wat AI doet en wat het kan gaan betekenen voor ons leven.

AI leert van opgedane data, microchips zullen steeds vaker om ons heen te vinden zijn in alledaagse objecten zoals stoplichten (IoT). Met de groeiende data die hieruit komt, kunnen er voorspellingen gemaakt worden over bijvoorbeeld ons koopgedrag, hoe wij ons verhouden in de openbare ruimte en hoe wij interacteren met elkaar. Er is een kans dat dit gebruikt gaat worden voor doeleinden zoals het behalen van meer winst voor bedrijven en het voorspellen van massagedrag.

Wij willen deze technologie zichtbaar maken en inzetten voor verbinding. De installatie maakt bewust en geeft een alternatief. Laten we technologie vaker inzetten om onze menselijkheid te versterken.

The heatmap — © Nino Gontcharova

The meeting — © Suzanne van Rossen

Location: Plug-in-City