Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Greater less, greater more

Het verkennen van mogelijke toekomsten door kunstonderzoek.

Dit project was onderdeel van DDW 2021

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten presenteert het artistieke onderzoek van bachelor- en masterstudenten en lectoraten. Mode-, product- en interactieontwerpers, interieurarchitecten en performancekunstenaars verkennen nieuwe, mogelijke toekomsten met een kritische reflectie op The Greater Number.

Greater less, greater more

Kunnen we leven in een toekomst die grotendeels wordt gecreƫerd door de mogelijkheden van virtual, augmented of mixed reality-technologie? Een wereld die zoveel mogelijk is ontdaan van materie en waar gedachten, ideeƫn, theorieƫn, vormen, etc. in bits en bytes een nog onbekende en onvoorstelbare toekomst creƫren. Het zou The Greater Less zijn. Vermindering van fysieke producten, fysiek geweld, fysieke vervuiling en uitputting van onze planeet.

Ondertussen produceren, consumeren, vervuilen en verspillen we steeds meer. The Greater Less zit het gen van de homo sapiens als homo faber: de werkende mens met een aangeboren drang naar arbeid en creativiteit, om technologie en hulpmiddelen te ontwikkelen om hun eigen omgeving functioneel, symbolisch en esthetisch vorm te geven.

Designers zijn de gedisciplineerde vertegenwoordigers van de homo faber. Lang in dienst van The Greater Number, verkennen ze nu de wereld van The Greater Less met als doel de juiste maat te vinden om onze planeet te laten draaien. ArtEZ toont in uiteenlopende projecten hoe zij zich verhouden tot het verminderen van consumptie, duurzaam ontwerpen of het faciliteren van het gesprek over een veerkrachtige toekomst.