Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) In Between: the cocoon and design

Co-ontwerpen met zijderupsen om zijdecultuur te herconceptualiseren

Dit project was onderdeel van DDW 2021
in between: the cocoon and design (model) — © Melis Baloğlu

''In-between: the cocoon and design'' is een speculatief ontwerpexperiment uitgevoerd door drie ontwerpers die samenkwamen om de co-designmogelijkheden te verkennen met de zijderupsen, als niet-menselijke levende agenten, die geïsoleerd zijn van hun natuurlijke omgeving duizend jaar geleden.

Co-ontwerpen met zijderupsen als niet-menselijke levende agenten

Binnen de met elkaar verweven kringlopen in de natuur is niets onafhankelijk van elkaar, ze vormen een netwerk waar de fragmenten en delen van veel bredere formatie stromen. Zijderupsen zijn ook een uniek onderdeel van dit netwerk, maar hun natuurlijke levenscyclus is al duizenden jaren gecorrumpeerd voor de productie van zijde. In de zijdecultuur, om zijde te produceren voor menselijk gebruik, worden de poppen in de cocon gedood en kunnen de zijderupsen hun natuurlijke levenscyclus niet voltooien. De domesticatie van zijderupsen zorgt er ook voor dat ze zich scheiden van hun oorspronkelijke habitat, de moerbeiboom.

Het project is van plan om deze problemen op een designer manier te heroverwegen. Door rekening te houden met het netwerk tussen natuur, cultuur en design, wil dit project een dialoog creëren tussen mensen en niet-menselijke levende agenten in het ontwerpproces; de relatie tussen de zijderups en de moerbeiboom opnieuw opbouwen door het proces van domesticatie om te keren; en ontwerp tussenruimten voor meerdere interacties en interventies, en experimenteer hoe te ontwerpen in beweging.

Play video
Play video
Play video

the memory of mulberry leaves printed on silk — © Melis Baloğlu

in between: the cocoon and design (model on tree) — © Melis Baloğlu

moth — © Elif Tekcan

cocoon