Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

SLOW DOWN

Two projects by Antoine Peters.

Het doorbreken van de traditionele relatie tussen toeschouwer, kleding en textiel. Het verstoren van de ratio met als doel vertraging en een verandering van perspectief te veroorzaken.

Antoine Peters presenteert nieuwe Space Garments, en het resultaat van 1,5 jaar ontwikkelen; Lenticular Weave.

Space Garments – Ruimte specifieke kleding en sculpturen.

Meer dan 20 jaar lang ontstaan er mash-ups van ruimte en kleding in Peters' hoofd, wat resulteerde in honderden schetsen van site-responsive kleding en sculpturen. Als een dagboek heeft hij ze altijd verstopt, maar sinds een paar jaar durft hij ze werkelijkheid te laten worden. Als verkenning van zijn persoonlijke en sociale drijfveren, en een shout-out naar musea, muzikanten, dansers, choreografen, galerieën, architecten, verzamelaars of filmmakers om deze Space Garments tot leven te brengen.

Kleding - alledaagse voorwerpen en de ultieme universele beeldtaal - wordt op vele manieren vervormd, uitgerekt, herhaald, bijgesneden en opnieuw geconfigureerd, wat de toeschouwer verrast met zijn nieuwe vocabulaire. Het doorbreken van de traditionele relatie tussen toeschouwer en object, het verstoren van de ratio, met als doel vertraging, disbalans en verandering van perspectief te veroorzaken.

Met zijn steeds evoluerende Space Garments wil Peters dat mensen anders kijken naar kleding, de omringende wereld en zichzelf. Tegenwicht biedend aan consumentisme door een emotionele herwaardering van de kleding die er al is, en tegelijkertijd de persoonlijke ruimte en intimiteit bevragen.

Lenticular Weave door Antoine Peters – Het textiel met een optische illusie.

Peters' Lenticular Weave is een innovatief textiel dat verandert wanneer het vanuit verschillende hoeken wordt bekeken. Hierdoor is de dynamiek van beweging, contrast, verrassing en vertraging direct verbonden met de kijker, gebruiker of drager. Omdat beweging nodig is om elk facet te onthullen, worden waarnemers gedwongen om de statische positie te verlaten. Door de ruimte of iemands emotie of stemming te beïnvloeden, heeft Lenticular Weave potentieel voor esthetische, functionele én sociale toepassingen in architectuur, interieur, product, mode en kunst.

Om de visuele kracht van het lenticulaire weefsel te tonen, ontwierp Peters een kubistisch gezicht. Een spel van tegenstellingen in prints en complementaire kleuren creëert de ultieme ervaring van verandering, beweging, diepte, beweging en emotie.

Voor de ontwikkeling van dit textiel werkte Peters samen met EE-Exclusives, producent van gedetailleerde jacquards. Peters' uitgebreide onderzoek en het verleggen van de technische grenzen van de machinerie resulteerde in Lenticular Weave die toepasbaar is op objecten, kleding en muren.

Ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Over Antoine Peters

Begonnen op de catwalk, begeven de uitingen van Antoine Peters zich tegenwoordig binnen mode, kunst en architectuur, waarbij de relatie tot kleding en het menselijk lichaam een bindende factor is. Met alles wat hij creëert, is het zijn doel om mensen te vertragen en een glimlach te verspreiden.

Peters werkte o.a. met Fést, United Nude, Eastpak, Kuyichi en Forbo. En zijn werk was te ervaren bij o.a. Boijmans van Beuningen, Zeeuws Museum, OCAT Shanghai, NoMa New Orleans en MoPop Seattle.
Strijp-S area, Things that Matter @ Microlab Hall, Kastanjelaan 400 , Map No. B15
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig