Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Second Skins Re-FREAM

Hoe onze garderobe van de toekomst zich gaat aanpassen aan onze behoeftes en interacties.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Second Skins Re-FREAM — © Patrick Klein Meuleman, Danielle Kroon

In een wereld die iedere dag meer "smart" wordt, is het tijd dat onze kledingstukken zich ook gaan aanpassen aan onze behoeftes. In dit interdisciplinaire onderzoeksproject onderzoeken we hoe kledingstukken zich kunnen aanpassen en ons hierdoor kunnen versterken op praktisch en sociaal gebied.

Second Skins Re-FREAM

Hoe is het mogelijk dat we in een wereld die "smarter" wordt, ons nog steeds omringen met passieve en vervuilende kleding? In de ochtend moeten we een outfit kiezen waar we ons de rest van de dag prettig in moeten voelen, zonder te weten wat voor situaties en interacties we gaan meemaken. Dit voelt "old-fashioned", in een wereld waarin data-verzamelende objecten zich steeds meer op ons aanpassen.

De huidige fast-fashion beweging wordt gedreven door het stimuleren van het verlangen in een snel veranderende garderobe. Hoe waanzinnig zou het zijn als we de kleuren, structuren, dessins en eigenschappen van onze kleding kunnen veranderen? En als we hiervoor bovendien niet steeds nieuwe producten nodig zouden hebben, maar het product zélf kunnen aanpassen? Hierdoor krijgen we een nieuwe band met onze kledingstukken, waardoor we er een intieme en langdurige relatie mee kunnen opbouwen.

Binnen dit onderzoeksproject hebben wij een jurk ontwikkeld die zich op verschillende niveaus kan aanpassen. Om dit te realiseren, hebben we een modulaire aanpak gebruikt binnen kledingontwerp. Los van de esthetische waarde, biedt dit ook nieuwe perspectieven voor toekomstige, gezonde businessmodellen.

Re-FREAM

Re-FREAM is een collaboratief en interdisciplinair onderzoeksproject, waar geselecteerde artiesten en designers samenwerken met een groep wetenschappers en technici om met oplossingen te komen voor de huidige problemen binnen de mode-industrie. Re-FREAM is onderdeel van het STARTS Programma en is een initiatief van de Europese commissie binnen het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Malou Beemer werkte voor het Second Skins project op locatie in Berlijn samen met de partners IZM Fraunhofer, Profactor, EMPA en Wear It Berlin.

Play video
Play video

Second Skins Re-FREAM — © Patrick Klein Meuleman, Danielle Kroon

Second Skins Re-FREAM — © Patrick Klein Meuleman, Danielle Kroon

Second Skins Re-FREAM — © Patrick Klein Meuleman, Danielle Kroon

Second Skins Re-FREAM