Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) 100 OPHETO

Un historia di Kòrsou

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Chila and her Chofilò — © Ton Verkuijlen

Door middel van een reeks interactieve workshops verkent 100 OPHETO de relatie tussen objecten en mensen op Curaçao en hoe deze onze geschiedenis heeft bepaald en onze toekomst kan vormen. Voor DDW is een expositie ingericht met een selectie uit de objecten. Een primeur.

100 OPHETO

Aan de objecten waarmee we ons omringen hechten zich na verloop van tijd allerlei herinneringen en ervaringen. Het object ontstijgt zo zijn eigenlijke functies. Het object krijgt een eigen geschiedenis, een eigen verhaal en verbindt ons met andere mensen, met een plek op de wereld, met voorbije tijden. Een eenvoudig gebruiksvoorwerp kan op die manier uitgroeien tot een relict dat ons antwoord geeft op de vraag wie we zijn en waar we vandaan komen.

De geschiedenis van Curaçao is veelal beschreven vanuit het perspectief van zijn overheersers. 100 OPHETO zoekt naar de historische verhalen van de Curaçaoënaars zelf door objecten waarmee zij zich in heden en verleden omringt hebben onder de loep te nemen. 100 OPHETO wil zo bijdragen aan een gemeenschappelijk bewustzijn van het Curaçaose verleden. In de overtuiging dat dat uiteindelijk nieuwe perspectieven op de toekomst zal opleveren.

Hensley and his baseball — © Ton Verkuijlen

Eunice and her Delft blue Penha house — © Ton Verkuijlen