Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Van slib naar tegel

Oer tegel Eindhoven

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Oer tile Eindhoven — © Kirstie van Noort

Binnen het Oer project onderzoeken we de toepassing van ijzerslib, een natuurlijk restproduct van waterwinning, in keramische producten. Voor het nieuwe Pompgebouw van Brabant Water ontwierpen Lotte en Kirstie een tegelwand waarin meer dan duizend liters ijzerslib wordt verwerkt in 10.000 tegels.

Van slib naar tegel

Architectenbureau Inbo ontwerpt voor Brabant Water een nieuw en duurzaam waterpompgebouw op een locatie in Eindhoven. Samen met ontwerpers Kirstie van Noort en Lotte de Raadt is nagedacht over de verwerking van ijzerslib in dit duurzame ontwerp. Het is de plek waar ons drinkwater wordt opgepompt welke grote hoeveelheden ijzer bevat. Dit ijzer oxideert zodra het met lucht in aanraking komt en vormt zich zo tot ijzerslib. Met dit natuurlijk restmateriaal hebben ontwerpers Kirstie en Lotte een tegelwand ontworpen waarin meer dan duizend liters ijzerslib is verwerkt door de klei. Het ontwerp van de tegelwand verwijst naar het reflecterende karakter van water. Zo geeft de reflectie van het zonlicht op de geglazuurde en matte aardkleurige tegels de illusie van een glinsterend wateroppervlak in het gebouw.

Op dit moment werkt koninklijk Tichelaar aan de productie van 10.000 Oer tegels. De oplevering van het waterpompgebouw zal plaatsvinden in 2023. Wij nodigen je graag uit om het onderzoek en de eerste resultaten van dit samenwerkingsproject te bekijken.

Oer tile Eindhoven — © Kirstie van Noort

iron sludge water company Eindhoven — © Lotte de Raadt

Iron sludge basin Brabant Water