Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Return of the Wolf

Een modern sprookje over de terugkeer van de wolf in het cultuurlandschap van Nederland, door Noëlle Ingeveldt

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Installation: The return of the Wolf — © Chiaramente studio

The Return of the Wolf is een crossmediale immersive experience over de terugkeer van de wolf naar Nederland. Het geanimeerde verhaal wordt verteld aan de hand van historische en actuele mediavormen die samen een, op onderzoek gebaseerd, nieuw sprookje vertellen vanuit het perspectief van de wolf.

Het sprookje van de wolf

Na 150 jaar afwezigheid is de wolf teruggekeerd naar Nederland. Door haar terugkeer laat ze ons nadenken over de manier waarop ons landschap is ontworpen. In Nederland mogen natuur en dieren alleen in omheinde gebieden leven; deze beperking van soorten draagt bij aan de extreem lage biodiversiteit van het land. Wolven worden niet tegengehouden door hekken en zwerven waar ze maar willen rond. Deze natuurlijke inmenging laat ons zien dat we ons menselijk gedrag onder de loep moeten nemen om in harmonie met de natuur te kunnen leven. We weten niet hoe het is om tussen wolven te leven. We baseren onze gevoelens voor het dier op negatieve emoties die voortkomen uit verhalen en paradigma's van oude verhalen. Voordat we ons landschap kunnen transformeren tot een geschikte omgeving voor alle levende organismen, moeten we onze gevoelens voor de wolf heroverwegen. Om deze paradigmaverschuiving te starten, heeft Berkveldt een crossmediale meeslepende ervaring gecreëerd die het verhaal van de wolf vertelt. Het geanimeerde verhaal wordt verteld met historische en actuele mediavormen die samen een, op onderzoek gebaseerd, nieuw sprookje creëren, verteld vanuit het perspectief van de wolf.

De beeldtaal en kostuums van de experience zijn gebaseerd op middeleeuwse verhalen over de verschillende persona's die aan de wolf zijn toegeschreven. De meeslepende ervaring vindt plaats in een tent die is gebaseerd op tenten waarin in de middeleeuwen toneelstukken werden opgevoerd.

Dit project begon als het afstudeerproject van Noëlle Ingeveldt voor de Master Interior Architecture Research and Design aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. Het is bekroond met de M.I.A.R.D alumni award en grand.

Play video

Film still of the animation opening scene. — © Berkveldt

Film still from the animation. — © Berkveldt