Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

Playfulness

Creativiteit opwekken in het alledaagse leven

A playful way to roast toast β€” Β© Sophia Schullan

Creativiteit is een manier van denken die ons toelaat originele ideeΓ«n te produceren. Dat is plezant... tot het punt komt waarop je het niet enkel voor je plezier doet. Het blijkt dat creativiteit niet te forceren valt. Is het mogelijk om creativiteit op vraag te activeren?

Playfulness – Creativiteit opwekken in het alledaagse leven

Speelsheid is de tegenpool van (tijds)druk. Het ontstaat en bestaat enkel ongedwongen, met weinig moeite en voornamelijk plezier als uitgangspunt. Je gedachten zijn hierbij in staat om open te staan voor alle input zonder een oordeel te vellen. Daardoor is speelsheid de weg naar een op plezier gefocuste mindset, die essentieel is voor het opwekken van creativiteit. Dus om plezier te hebben in iets, moeten we ermee spelen. Omgekeerd heeft alles waarmee we spelen de potentie om iets leuks en daarbij ook creatiefs te worden. Om te oefenen met speelsheid richtte ik mijn blik op het alledaagse leven ter inspiratie. Door vanuit een ander perspectief naar alledaagse objecten en routines te kijken, kan je hun potentieel om plezierig te zijn, herontdekken. Om die reden heb ik sommige van mijn persoonlijk meest automatische, gehate of saaie routines herontworpen op een speelse manier tot ze leuk werden om mee te spelen. Dit resulteerde in 15 installaties, gebouwd met uit het leven gegrepen objecten, die triviale routines in een spannend, nieuw licht plaatsen.

Play video

Over Studio Sophia Schullan

Sophia Schullan is een jonge, Duitse ontwerper met haar studio gevestigd in Rotterdam. Haar werk reikt van installaties en fotografie, tot video-, product- en interactief design. Met haar projecten stelt ze onze kijk op het dagelijks leven graag in vraag en ontwerpt ze op speelse wijze nieuwe invalshoeken om ernaar te kijken. Haar werk behandelt serieuze onderwerpen meestal op een luchtige manier: om mensen aan het denken zetten – en te laten glimlachen.

A playful way to butter toast β€” Β© Sophia Schullan

A playful way to do dishes β€” Β© Sophia Schullan

A playful way to brew tea β€” Β© Sophia Schullan

A playful way to stir a drink

Canal area, de Melkfabriek, Kanaaldijk-Zuid 3 , Map No. F4
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig