Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Class of 2021 exhibition. Klokgebouw

Nothing will save the world

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Restocking boxes of nothing. — © Julien Theunissen

"Nothing will save the world" is een statement tegen consumentisme en de consumptiemaatschappij. Door het niet maken van producten dragen we niet bij aan dit schadelijke systeem. We zullen de wereld redden met niets.

Het meest duurzame wat we kunnen doen is het niet meer maken van producten.

In het project “Nothing Will Save the World” heb ik mijzelf de vraag durven te stellen welke producten ik als ontwerper nog toe zou willen voegen aan deze wereld. Het antwoord hierop was “geen”. Er zijn geen producten die ik nog zou willen toevoegen aan een wereld die kapot gaat aan het consumentisme. Hoewel dat misschien een beetje vreemd klinkt voor iemand die afstudeert tot productontwerper, heb ik hier een goede reden voor.
Door deze overproductie geloof ik als ontwerper niet dat het product dat ik zou kunnen maken nog een bijdrage zal leveren aan zowel de mensheid als de planeet. Het zou daarentegen veel meer impact hebben als ik als ontwerper het product niet maak als statement tegen het consumentisme, de consumptiemaatschappij en de schadelijke systemen die daarbij gepaard gaan.
Met het statement wat ik maak in dit project probeer ik een discussie te starten over de bijdrage die wij kunnen leveren als consument en ontwerper aan een betere wereld en daarbij bewustwording te creëren over de schade die de massaconsumptiemaatschappij aanricht. Dit zal ik doen door “niets” te presenteren aan het publiek van de DDW 2021.

Warehouse full of nothing — © Julien Theunissen

A pile of nothing — © Julien Theunissen