Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Gewenst ongewas

Gewenst ongewas is een methodiek gericht op het ontwikkelen van bruikbare materialen met de plant ‘Canadese fijnstraal’.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Canadian fleabane

In mijn projecten houd ik mij bezig met het creëren van nieuwe, zo min mogelijk schadelijke, materialen. Als ontwerper wil ik niet nog meer wegwerpmateriaal ontwikkelen wat slecht is voor het milieu, maar juist kijken naar nieuwe mogelijkheden. Onderzoeken starten naar nieuwe materialen.

“Onkruid is een gewas waarvan de verdiensten nog niet zijn ontdekt.” - Ralph Waldo Emerson

Tijdens de wandelingen die ik maak ben ik opzoek naar deze onschadelijke grondstoffen. Vanuit hier start ik mijn onderzoeken naar nieuwe materialen.

Om niet bij te dragen aan de schadelijke wegwerpcultuur kijk ik naar wat er mogelijk is met natuurlijke grondstoffen die wij nauwelijks tot niet gebruiken. Deze planten worden gezien als niet bruikbaar materiaal en belanden regelrecht op de composthoop. Terwijl deze juist kunnen worden toegepast in een nieuw waardevol product.

Het is normaal dat mensen nieuwe spullen willen kopen en dat ze met de tijd mee willen gaan. Maar als mensen nieuwe spullen willen, kan dit dan niet milieuvriendelijker? De wegwerpmaatschappij kunnen we niet helemaal tegenhouden, echter kunnen wij als ontwerpers er wel voor zorgen dat de spullen die weggegooid worden vrijwel tot niet schadelijk zijn.

Mijn wegwerpmateriaal is beter voor het milieu omdat dit 100% als compost verwerkt kan worden en 100% recyclebaar is. Het mag een wegwerpproduct zijn, als de grondstoffen maar goed zijn.

De kern van mijn project is om te laten zien wat we met grondstoffen kunnen ontwikkelen die wij zien als niet bruikbaar, en hiervoor meer waardering op te roepen.

Play video

Materials of the Canadian fleabane

Materials of the Canadian fleabane

Materials of the Canadian fleabane

Natural binders experiments