Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) EQUILIBRIUM

Equilibrium is een project waarbij twee tegengestelde polen samensmelten. Een lab waarin experimenten het overnemen en imperfecties worden omarmd.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Upcycled gilet with bio plastic details — © by Sümeyya Dönmez

Een universum waar wetenschap versmelt met kunst en mode. De lab experimenten komen tot stand door intuĂŻtie en gevoel. In dit laboratorium zijn er geen regels en ligt de nadruk op het verkennen van nieuwe vormen, texturen en esthetiek door te experimenteren, te falen en onvolkomenheden tijdens het p

Labexperimenten

Equilibrium is een universum waarin twee verschillende polen samensmelten. De gekke wetenschapper die een perfectionist is, bestaande en excentriek, en het experiment dat organisch, intuĂŻtief en onvolmaakt is. Alles wordt uitgevoerd op gevoel en intuĂŻtie. Tijdens het proces ontstaan de labexperimenten vaak uit toeval en het resultaat bepaalt het eindproduct. Het gaat om het vertrouwen in het proces en het eindresultaat, ook als er tijdens de ontwikkeling iets misgaat. Imperfecties worden omarmd en geaccepteerd. Niet hoeven nadenken over hoe iets zou moeten zijn, wat mooi of lelijk is, maar juist aandacht gericht op de explosie en ontwikkeling. Vervolgens op zoek naar een nieuwe vorm en esthetiek op basis van laboratoriumexperimenten.

Concept

Als ontwerper en onderzoeker ben ik op zoek naar duurzame alternatieven op het gebied van textiel en design. Dit doe ik door mijn wetenschappelijke kennis te combineren met mode en kunst. Door deze twee werelden samen te voegen probeer ik oplossingen te vinden voor duurzaamheidsproblemen zoals vervuiling, tekorten aan textiel tijdens de pandemie en klimaatcrisis. De pandemie heeft mij gestimuleerd om zelf materialen te ontwikkelen, in het lab vind je verschillende varianten van bio plastics, fruitleer en kristallen verwerkt op objecten en textiel. Om tweedehands kleding een nieuwe esthetiek te geven, is het bio plastic in de kleding verwerkt. Naast bio plastics zijn er ook gekristalliseerde details op kledingstukken te vinden die aantonen hoe kristallen kunnen worden toegepast in objecten en textiel. Met Equilibrium wil ik mensen aanmoedigen om thuis hun eigen lab te creëren waarin ze kunnen experimenteren en werken met materialen en texturen door transparant te zijn met recepten en instructies op mijn website. Tot slot wil ik het publiek aanmoedigen om hun eigen intuïtie te volgen, fouten te durven maken, te focussen op het proces en onvolkomenheden te omarmen.

Crystallized bodysuit made out of upcycled tights — © Photo by Noah Raven

Bio plastic — © by Sümeyya Dönmez

Crystallized upcycled shoes — © Photo by Noah Raven

Upcycled bra and earrings with bio plastic details