Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) A different turn

Dit project was onderdeel van DDW 2021
A zoom-in on the patterns used in the project — © Koen Boersma

Over het algemeen worden (rechthoekige) houtblokken op een draaibank gezet, waar ze in een ronde vorm worden gedraaid. In deze serie is er gebruik gemaakt van de rechthoekige vorm, bij het draaien van de design stukken.

Een nieuwe draai

“Een nieuwe draai” is een productserie die wordt gemaakt door de ambacht houtdraaien op een vernieuwende manier in te zetten, waardoor er meubelstukken ontstaan met een moderne en unieke esthetiek.
Over het algemeen worden (rechthoekige) houtblokken op een draaibank gezet, waar ze in een ronde vorm worden gedraaid. Bij het maken van deze serie is er gebruik gemaakt van de rechthoekige vorm van het beginstuk, en zijn vanuit deze vorm patronen ontwikkeld.
De liefde voor de uitstervende ambacht houtdraaien, is wat deze serie heeft geschapen. De gereedschappen die traditioneel bij houtdraaien worden gebruikt, hebben de uiteenlopende patronen geïnspireerd. Door deze toe te passen op vormen die variëren in grootte en lengte, en de patronen bij ieder stuk een andere ratio van het hout en zijn natuurlijke patronen van de jaarringen bloot te laten leggen, ontstaat een productfamilie waar de ambacht die is gebruikt de serie samenbrengt. Maar waardoor ieder stuk op zichzelf ook een eigen karakter bezit.
De patronen op de rechte, zwarte vlakke kanten van de objecten, lopen over in de zachte, ronde vormen van het weggedraaide hout.

The products in use — © Koen Boersma

Household items designed for the cabinet — © Koen Boersma

A look true the cabinet — © Koen Boersma

A focus on the different patterns