Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) CANCELLED - Circularity in design

Producten en diensten ontwerpen vanuit een circulaire benadering

Dit project was onderdeel van DDW 2021

Ideaology organiseert een seminar voor studenten en professionals over circulair ontwerpen. We gaan in op de betekenis van circulair ontwerpen en leggen uit hoe je producten en diensten meer circulair kunt ontwerpen. We illustreren met praktijkvoorbeelden die direct toepaspaar zijn in uw projecten.

Wat is circulair ontwerpen en waarom is het belangrijk?

Circulariteit is het zo lang en zo hoog mogelijk houden van waarde van een product en het voorkomen van waardevernietiging. Dit bevordert duurzaamheid. Producten worden gemaakt door grondstoffen te winnen en energie en arbeid toe te voegen. Een grondstof, zoals katoen, heeft weinig waarde. Er wordt waarde toegevoegd wanneer het gebruikt wordt om garen, stof en een jeans te produceren. Wanneer de gebruiker stopt met het dragen van de jeans, kan er waardevernietiging plaatsvinden. Dit is de vernietiging van gebruikerswaarde, gebruikswaarde van onderdelen en materialen, en economische waarde. Circulariteit is het voorkomen van deze waardevernietiging door kringen in de waardeketen te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door hergebruik (bijv. Marktplaats). Hoe lager in de piramide, hoe meer energie en geld er nodig is om hoger in de piramide te komen. Door in een vroeg stadium in het ontwerp- en ontwikkelproces rekening te houden met waarde behoud en circulariteit speel je beter in op de zakelijke kansen en mogelijkheden die circulair ontwerpen biedt. Er wordt meer waarde gecreëerd voor gebruiker, organisatie en samenleving door hetzelfde investeringsbedrag. Resulterend in een grotere ROI.

Inhoud seminar

De seminar zal in het Nederlands gegeven worden. Tijdens de seminar wordt er in gegaan op de betekenis van circulair ontwerpen en waarom het belangrijk is. Daarnaast zullen we voorbeelden uit de praktijk bespreken en krijg je praktische tips die direct toepasbaar zijn op uw eigen projecten. We zullen afsluiten met case study, waarin we samen de stappen doorlopen van het circulaire ontwerp proces.

Visie Ideaology

Ontwerpen vanuit een circulaire mindset stelt je in staat om consumenten te begeleiden naar duurzame producten. Door het goed te doen en meer duurzame producten te ontwerpen, kunnen we streven naar een verandering in het consumentisme.

Als ontwerpstudio is het onze visie om met onze ontwerpen een positieve impact op de samenleving te hebben. Daarom stelt onze missie dat we ontwerpen vanuit een duurzaam oogpunt en al in de conceptualiseringsfase van het ontwerpproces een circulaire mindset meenemen. Wij vinden het belangrijk voor zowel andere bedrijven als studenten om meer inzicht te krijgen in ontwerpen vanuit een circulair standpunt.