Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The Butterfly Effect

Een ultralicht en innovatief web over de snelweg dat duurzame energie opwekt en natuurlijke verbindingsroutes herstelt.

working on smallest scale can create big impact — © VenhoevenCS, DS, Studio Solarix

Dit ontwerp voor een 'web' over de web is wereldwijd toepasbaar boven infrastructuur. Het versterkt lokale ecosystemen op kleine schaal en heeft tegelijkertijd impact op een grootschalige aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het Butterfly Effect!

Duurzaamheid als bron van inspiratie

VenhoevenCS, DS en Studio Solarix hebben hun gezamenlijke expertise, gedrevenheid en creativiteit ingezet om een hoopvol toekomstperspectief te verbeelden. Volgens hen is het voor de aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies belangrijk om natuurinclusief te ontwerpen. Zij kozen de insecten als vertrekpunt voor hun ontwerp. Deze kleine beestjes vormen een essentiële schakel in de natuur: 85% van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Door ter hoogte van de boomtoppen een overspanning over de snelweg te bouwen waarover kleine beestjes veilig oversteken, kunnen belangrijke verbindingen in de natuur worden hersteld.

Het ‘web over de weg’ biedt tegelijkertijd een enorm oppervlak voor het opwekken van schone energie. De lichte overspanning met honingraatstructuur kan worden gevuld met materialen die zonne-energie opwekken. Het ragfijne web is modulair ontworpen om te kunnen groeien en evolueren met technische innovaties. Door de ruimte boven de weg op deze manier dubbel te gebruiken, gaat er minder landschap verloren aan het inrichten van vol zonnepanelen en daardoor biodiversiteitverlies.

Play video

Over VenhoevenCS, DS, Studio Solarix

VenhoevenCS architecture+urbanism is een innovatief bureau voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, gespecialiseerd in het vinden van integrale, ruimtelijke oplossingen voor maatschappelijke en milieuvraagstukken op elke mogelijke schaal. DS Landschapsarchitecten is een bureau voor landschapsontwerp en onderzoek, gericht op biodiversiteit. Studio Solarix was in 2017 winnaar van de Solar Design Challenge van de DDW. Zij ontwerpen en produceren energieopwekkende gevels.

Eye-catching shadow patterns: a unique experience — © VenhoevenCS, DS, Studio Solarix

The Butterfly Effect: a web over the motorway — © VenhoevenCS, DS, Studio Solarix

Partners
Centre area, Kazerne – Home of Design, Paradijslaan 2-8 , Map No. C8
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig