Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

The illusion of stability

Onevenwichtige en vervreemde meubels die de gebruiker aanmoedigen voor een sterker bewustzijn en reflectie van hun eigen bevoorrechte comfortzones.

lopsided dining table — © Irina Bittner

De illusie van stabiliteit verlegt de grenzen van productontwerp en moedigt de kijker aan om comfortzones te weerspiegelen. Terwijl de oorspronkelijke functie van alledaagse objecten wordt uitgedaagd, wordt destabilisatie gebruikt als een statement om oriëntatie door zelfbewustzijn mogelijk te maken

De illusie van stabiliteit

Stel je voor: je huis als veilige plek is onverwacht gedestabiliseerd. Je tafel is onstabiel, de plank is ingestort, de kledingkast is uit balans, brandende kaarsen kantelen. Hoe reageer je? Leven in het decennium van verandering moeten wij mensen onbewust aangeleerd gedrag heroverwegen. Onverantwoordelijke en onzorgvuldige acties zijn niet langer aanvaardbaar in de wereld van vandaag. Toch vrezen wij, de mensen, een reële kans op het goede en blijven in persoonlijk comfort. Destabilisatie wordt gebruikt als een visuele verklaring om te irriteren en vragen te stellen. Tegelijkertijd bevatten de gecreëerde producten oplossingen binnen hun ontwerp. Er is een spanning tussen het bekende en het onbekende, functie en disfunctie, stabiliteit en instabiliteit. De interactie met de gebruikers is het belangrijkste element van het ontwerp. Deel uitmakend van de constructie van de producten die de volkeren ervaren, is dat een onevenwichtige of verloren functie actief door zichzelf kan worden hersteld. De illusie van stabiliteit presenteert interactieve alledaagse producten die strikte comfortzones tegengaan en een sterker bewustzijn mogelijk maken voor heroriëntatie en gedragsverandering.

Scheve eettafel

Na het verlies van zijn oorspronkelijke functie transformeert de eettafel in een sculptuur die het belang van stabiliteit van het dagelijks leven in twijfel trekken. Gemaakt om te veranderen in een interactieve sculptuur moedigt de vervreemding aan voor een echt onderzoek van de kruising tussen product en sculptuur en nodigt uit tot heroverweging en reflectie van comfortzones. Het wil een metafoor zijn voor onvoorspelbare situaties waar de samenleving om moet geven. De vier poten van een conventionele tafel zijn vervangen om aandacht te vragen. De afwezigheid van de mensheid is de visuele uitspraak die een non-verbale dialoog tussen mens en beeldhouwkunst benadrukt door destabilisatie.

Play video
Play video

Over AVE - Anna van Eck

Hi. Mijn naam is Anna van Eck. Ik ben een sculpturale ontwerper die de grenzen van functionaliteit binnen producten verkent. De menselijke geest heeft de neiging om te reageren op problemen wanneer ze recht vooraan staan. In een tijdperk van klimaatverandering is dit levensbedreigend. Design is mijn instrument om met sociale zaken om te gaan. Opgeleid in toegepaste kunsten en design en in ambachten irriteren mijn producten op het eerste gezicht, maar leiden tot een emotionele leerervaring.

spinning candles — © Irina Bittner

collapsed shelf — © Irina Bittner

imbalanced wardrobe

Strijp T+R area, Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30 , Map No. A2
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig
Visitor mode