Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

Inhuman Carnaval - An interspecies celebration

Open kostuum lab, workshops, exposities, feest, parade en meer

Wearable Soft Toys: brown teddy costume — © Photo by Sofia Okkonen

Hoe voelt het om een regenworm, bij of schimmel te zijn? Mediamatic en Baltan organiseren een grote verkleedpartij waarbij kunstenaars, ontwerpers en voorbijgangers worden uitgenodigd om zich te verkleden als de meest bijzondere (dier)soorten van ons ecosysteem, en biodiversiteit te vieren!

Niet-menselijk kostuum Lab

Hoe kunnen we uit ons antropocentrische wereldbeeld breken en meer empathie leren voelen voor de andere soorten op deze planeet? Kunnen we onszelf trainen om de wereld vanuit een niet-menselijk perspectief te zien door ons in roze fluweel te hullen en bijvoorbeeld een bedreigde roze fluweelworm te worden?

In Natlab houden we een open kostuumlab waar we modeontwerpers, kunstenaars en ook jou uitnodigen om kostuums te maken van verbazingwekkende (dier)soorten. Gedurende de week zal er ruimte zijn voor experiment en ontwerpend onderzoek om verschillende soorten na te bootsen in stof en andere (duurzame) materialen. Ook zal er een doorlopend programma zijn van masterclasses, workshops, lezingen, tentoonstellingen en parades rond biodiversiteit en design.

Een kostuum gemaakt van een paddenstoel? Een masker met de geur van Dahlia's, of schminken als een waterbeer? De gekste/mooiste/origineelste kostuums en technieken die we deze week zien, zullen worden vertaald in instructables. De instructables worden gepubliceerd in een DIY-gids voor Inhuman Carnaval, en dienen als inspiratie voor het verkleden op carnaval 2022, waar dit project een vervolg zal krijgen...

Hacking Carnaval

Met Inhuman Carnaval onderzoeken we hoe we een nieuwe laag kunnen toevoegen aan het grootschalige escapisme dat gebruikelijk is tijdens carnaval. kun je je actief inzetten voor biodiversiteit en je begrip voor niet-menselijke wezens vergroten terwijl je feest? Wij geloven dat het inleven in een diersoort en het maken van een kostuum een goed startpunt is om je meer bewust te worden van een groot abstract probleem, zoals het verlies van biodiversiteit.

Ons uiteindelijke doel is om carnaval 2022 te "hacken" met zoveel mogelijk biodiversiteits kostuums. We willen een grote menigte activeren om zich tijdens het feest te verkleden als een 'onmenselijke soort'. De DIY gids met instructables die tijdens DDW gemaakt wordt is het belangrijkste startpunt voor dit project.

Kom langs, laat je inspireren door ontwerpen van gerenommeerde kunstenaars, doe mee aan een fashion design workshop, experimenteer met het maken van kostuums, transformeer jezelf in een 'onmenselijke soort', en dans met ons in Natlab en daarbuiten!

Over Baltan Laboratories x Mediamatic

Baltan Laboratories is een platform voor toekomst gericht denken. Baltan Laboratories initieert en verspreidt innovatief onderzoek en vernieuwende activiteiten op het gebied van kunst/design, technologie en wetenschap.

Mediamatic is een instituut dat zich richt op nieuwe ontwikkelingen in de kunst en wetenschap. Ze maken ruimte voor kunstprojecten die voortkomen uit onderzoek naar maatschappelijk urgente thema's. Momenteel richt hun programma zich op natuur, biotech en duurzaamheid.

Wearwolf Accessory by Lea Jenny — © Photo by Pierre Castignola

JOIN Workshop by Anouk Beckers & Studio Bonbon — © Image courtesy of Anouk Beckers, 2019

Partners
Strijp-S area, Natlab, Kastanjelaan 500 , Map No. B10
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig