Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Raw Color – Temperature Textiles

Klimaatverandering communiceren via textiel. Het doel van het project is om data over klimaatverandering te manifesteren in een reeks textielobjecten.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Knitted blankets with climate data — © Raw Color

Temperature Textiles zijn gebreide dekens, sjaals en sokken. De textiele zijn ontworpen om klimaatgegevens te dragen. Enerzijds zijn het esthetische dragers van informatie die de kijker helpen om over de kwestie te informeren. Anderzijds voorzien de textiele objecten de gebruiker van warmte.

Raw Color opent zijn studio om het proces en de resultaten van hun klimaat onderzoek te tonen.

We worden dagelijks blootgesteld aan nieuws over klimaatverandering. Het is alomtegenwoordig, maar ook complex om te begrijpen vanwege de overdaad aan informatie die beschikbaar is over het probleem. Het doel van het project was om klimaat gerelateerde data tot de essentie te brengen en te manifesteren in een reeks textiel objecten. Deze stoffen streven naar bewustwording en zorgen voor extra warmte. Hierdoor worden de gebruikers gestimuleerd om hun verwarming lager te zetten en daarmee hun persoonlijke CO2-uitstoot te verminderen. In het proces heeft Raw Color samengewerkt met experts als KNMI voor data-gerelateerde input. Voor de ontwikkeling van het gebreide textiel heeft de studio samengewerkt met TextielLab en Knitwearlab. De techniek van breien vermindert afval tijdens de productie vanwege het op maat gemaakte productie. Het creëert een zwaardere stof vanwege het constructieprincipe. Een zorgvuldig samengesteld kleurenschema is toegepast om de drie categorieën te ondersteunen. De focus lag op de communicatiewaarde van de kleurgroepen. Daarom wordt bij Temperatuur een selectie van warme tinten toegepast. Bij Zeespiegel worden koele tinten gebruikt en in Emissie

Detail blankets with climate data — © Raw Color

Yarn wraps and knitted colour samples — © Raw Color

Knitting machine with yarns at TextielLab