Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Embassy of Rethinking Plastic

Anders omgaan met plastic, het moet en het kan

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Fairf — © Fairf

Plastic veroorzaakt milieuproblemen, maar het materiaal heeft ook voordelen. Het is niet zwart of wit. We moeten anders over plastic gaan denken en er op een andere manier mee omgaan. Ontwerpers spelen een cruciale rol bij die noodzakelijke omslag.

Rethinking Plastic

Plastic geldt als een goedkoop materiaal, waardoor we het makkelijk weggooien. Met alle gevolgen van dien. We beseffen inmiddels de urgentie van plastic als milieuprobleem, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks denkbaar. Kijk bijvoorbeeld naar toepassingen in de medische sector, op het gebied van elektriciteit, in auto’s en vliegtuigen en in huishoudelijke apparaten.

Ontwerpers kunnen laten zien hoe we anders naar plastic kunnen gaan kijken. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van alternatieven. Door het zodanig ontwerpen van plastic producten dat ze langer meegaan, beter te scheiden zijn en dus ook beter te recyclen zijn. Door het bedenken van methoden en systemen om plastic op een zinvolle manier in te zamelen. Door het hergebruiken en upcyclen van plastic in nieuwe producten. En zeker ook door het creëren van (gevoels)waarde zodat gebruikers de producten anders gaan beleven.

Op een verrassende en stimulerende manier, laat de Embassy of Rethinking Plastic zien wat er mogelijk is op het gebied van plastic, hoe we er beter mee kunnen omgaan en wat de mogelijke alternatieven zijn. Denk aan lampenkappen gemaakt van agrarisch afval, plastic-achtig materiaal gemaakt van menselijk haar en bloempotten gemaakt van gerecyclede flessendopen afkomsting uit de Amsterdamse grachten.

Cinzia Ferrarri — © Cinzia Ferrarri

Green Award — © Green Award

Suzanne Jongsma