Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Embassy of Safety

Dit project was onderdeel van DDW 2021

De Embassy of Safety onderzoekt hoe ontwerp en beleid samen kunnen komen in het veiligheidsdomein. Met elkaar zoeken we nieuwe denkrichtingen en oplossingen om onze maatschappij zo veilig mogelijk te maken.

Verrassende veiligheid: nieuw gedrag om de samenleving samen veiliger te maken

In de Embassy of Safety geloven we dat er veel kansen zijn om de samenleving veiliger te maken. Om dit voor elkaar te krijgen werken we langdurig samen aan de grote veiligheidsopgaven van deze tijd, zoals jongeren die in de drugshandel terechtkomen of de toenemende risico’s in het digitale domein. Denk hierbij aan misbruik van persoonlijke data en de bedrijven die steeds vaker slachtoffer worden van cybercriminelen. De samenwerkingen tussen veiligheidsorganisaties onderling met (soms onverwachte) andere partijen zorgen voor vernieuwing in dit domein: verrassende veiligheid.

Aangejaagd door de creativiteit van ontwerpers blijken onvermoede groepen ineens bij te willen dragen aan een veiligere samenleving. Door het delen van kennis, ervaring en netwerken onderzoeken we met elkaar onderliggende mechanismen van vraagstukken en proberen die van nieuwe handelingsperspectieven te voorzien. Kunnen we bijvoorbeeld schadelijk en immoreel onlinegedrag verminderen door de ontmenselijking en anonimiteit van het internet aan te pakken? Kunnen we het bewustzijn voor de risico’s van het delen van persoonlijke data vergroten door gebruikers te confronteren met de gevolgen? Kunnen veiligheidsprofessionals verantwoord buiten hun boekje gaan om bij te dragen aan de veiligheid van burgers? Zorgt een gevoel van collectiviteit in een wijk ervoor dat buurtbewoners willen samenwerken met veiligheidsinstanties?

In de Embassy of Safety brengen we ontwerp en beleid samen; ontwerpers, toekomstmakers en denkers bundelen hun krachten en geven tijdens Dutch Design Week (DDW) met elkaar de toekomst vorm. Samen zoeken we naar manieren om onze maatschappij on- en offline zo veilig mogelijk te maken, en de weerbaarheid van mensen te vergroten. Op DDW toont de Embassy een aantal verrass