Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '21

VANTOT tour

Dit jaar zal VANTOT nieuw werk laten zien op verschillende locaties, met als hoogtepunten 'Sunseeker' & 'Floating Lights'.

Portrait — © Boudewijn Bollman DDF

VANTOT heeft de tijd die ze afgelopen jaar kregen gebruikt om te experimenteren, te creëren en te realiseren. 'Bouwen met licht' namen ze als uitgangs

Floating Lights

Een lichtgewicht modulair systeem om met licht te bouwen. Het element van de lichtinstallatie komt tot de essentie, er wordt bijna geen materiaal gebruikt.
Na een bezoek aan de schoonste metaalwerkplaats ooit gezien, wisten ze zeker dat ze iets moesten doen met deze productiemethode die geen afvalmateriaal oplevert. Spelend met de zelfgemaakte draden kunnen ze sculpturen bouwen in verschillende verschijningsvormen. De lichten bewegen met de wind, de sculptuur zal je massaal en zacht tegelijk benaderen. Het is iets wat je moet ervaren. Is dat niet geweldig in deze tijd?

Cosmos

Cosmos is een architectonische ingreep in de ruimte. Het kan worden gebruikt als kroonluchter of fungeren als pilaar. Het is futuristisch als je kijkt naar de manier waarop het werkt, maar als je het waarneemt, zal het je aan iets klassieks herinneren. Het glas is zo geslepen, gezandstraald en behandeld dat ervoor zorgt dat je ernaar kan blijven kijken.

Sunseeker

VANTOT introduceert een ontwerp voor een duurzame en interactieve (straat)lichtinstallatie op zonne-energie genaamd SUNSEEKER. Ontworpen voor het gloednieuwe Victoriapark in het centrum van Eindhoven.

SUNSEEKER maakt een stad aantrekkelijker voor zowel inwoners als mensen van buiten de stad. We laten ze op een andere manier nadenken over duurzaamheid, nog meer dan voorheen, door straatverlichting op een niet-functionele manier zichtbaar te maken. Mensen ervaren letterlijk een alternatief: de light chain is dynamisch en interactief; de modules bewegen met de zon mee en reageren op passerende mensen. Dat wekt verwondering en stelt mensen in staat zich ermee te identificeren. Voor ons is technologie altijd slim en logisch geïntegreerd in het esthetische ontwerp. Dit stelt ons in staat om poëzie en menselijkheid te geven aan iets technisch en bijna ongrijpbaar.

SUNSEEKER draagt bij aan de sfeer, beleving en leefbaarheid van de openbare ruimte. Tegelijkertijd geven we de zon de rol van oplader, maken we zonnecel-energie tastbaar en helpen we de energietransitie – die in 2050 realiteit moet zijn – vooruit.

Play video
Play video
Play video

Over VANTOT

Lichtexperts Sam van Gurp en Esther Jongsma zijn beide afgestudeerd aan de Design Academie Eindhoven. In deze stad richtten ze in 2015 studio VANTOT op. Hier experi-menteren ze en brengen ze technologie en esthetiek samen in hun ontwerpen. De ont-werpers creëren lichtontwerpen voor het interieur, zoals Limpid Lights, Current Currents, en VVV, een circuit van aan elkaar geschakelde elementen die samen een architecto-nisch gordijn van licht vormen.

Floating Lights

Sunseeker — © Esther Jongsma

Sectie-C area, CLUB-C, Daalakkersweg 14 , Map No. E14
Map wordt geladen...
Rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig