Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Things that Matter

Het subthema Things that Matter staat centraal op de locatie Microlab Hall. Verschillende ontwerpers tonen hier werk dat aansluit bij dit onderwerp.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Boudewijn Bollmann

Things that Matter gaat over de relatie tussen mens en object en stelt de vraag: met zoveel producten binnen handbereik, wat is eigenlijk waardevol?

Wat maakt iets waardevol?

De opkomst van massaproductie in de 20e eeuw heeft ervoor gezorgd dat de verbondenheid met onze spullen is veranderd. Als iets niet meer werkt, vervangen we het. Als iets niet meer nodig is, gooien we het weg. Repareren is vaak duurder dan nieuw kopen. Deze mentaliteit heeft de manier waarop we producten en objecten waarderen én gebruiken drastisch veranderd. We produceren en consumeren erop los, met alle afval- en milieuproblematiek van dien. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan nieuwe, duurzame materialen en productieprocessen om bestaande producten te verduurzamen. Maar moet er daarnaast niet meer aandacht komen voor hoe wij omgaan met de objecten om ons heen? Wat maakt een product eigenlijk waardevol?

Producten zijn dragers van betekenis

Producten zijn veel meer dan vluchtige, vervangbare dingen. Het zijn dragers van betekenis, van persoonlijke verhalen, van maatschappelijke overtuigingen, van ambacht en kennis. Producten belichamen onze gezamenlijke geschiedenis. We zijn er bovendien veel letterlijker mee verbonden dan dat we vaak weten. Ontwerp speelt in al deze aspecten een belangrijke rol, maar hoe ontwerp je waarde?

De projecten die gepresenteerd worden in Things that Matter @ Microlab Hall – van individueel werk tot groepstentoonstellingen - gaan over de verbinding tussen mens en ding, over de betekenis van producten en laten je nadenken over wat waarde geeft.