Zoeken

Sluit zoeken
It's in our Nature

Autonomous Tree

Autonomous Tree #0001 in Barcelona — © Krzysztof Wronski

Autonomous Tree is een kunstinstallatie waarin een boom wordt getransformeerd om hypothetisch, namens niet-menselijke levende wezens, binnen gevestigde menselijke bestuurssystemen te vertegenwoordigen en te handelen.

Een niet-menselijke overheidsagent die menselijk gedrag kritisch beoordeelt

Samen met een menselijke assistent is een boom geselecteerd als de primaire actor om een ecologisch netwerk te representeren, die de belangen van niet-menselijke levende wezens beschermt en bepleit. Fysieke symbolische artefacten en apparaten die tegenwoordig met menselijke autoriteit worden geassocieerd zijn geïnstalleerd op en rond de boom. De artefacten repliceren het uiterlijk en het gevoel van bepaalde industriële componenten die vandaag de dag worden gebruikt op autonome voertuigen en beveiligingsapparatuur. Mensen, onderworpen aan de autoriteit van de boom, kunnen de boom ontmoeten om een beoordeling te krijgen van hun gedrag. Een digitale interface, door middel van een boom-chat-bot, maakt het mogelijk voor bezoekers om een gesprekservaring te hebben met de boom - waarbij ieder mens een boete krijgt als straf voor de collectieve schade die ze veroorzaken. De algehele vorm en presentatie van de installatie vangt en focust de aandacht op de hypothetische kracht van de boom en stimuleert mensen om na te denken over de behoeften en uitdagingen van de ecologische wereld, evenals hun persoonlijke relatie met niet-mensen.

Over Krzysztof Wronski

Krzysztof Wronski streeft ernaar artistieke projecten te creëren die het bewustzijn rond enorme uitdagingen bevorderen. Hij behaalde onlangs een Masters in Design for Emergent Futures en werkt samen met organisaties als ontwerpstrateeg om verandering te cultiveren voor verantwoorde besluitvorming.

People queuing for a meeting with the tree — © Krzysztof Wronski

Visitor Jana conversing with the Arboreal Chatbot — © Krzysztof Wronski

Visitor Morgane reviewing her assessment — © Krzysztof Wronski

Various artefacts preserving the tree's autonomy

Partners