Zoeken

Sluit zoeken
It's in our Nature

(Archief) Fungkee Supercoating

Fungkee is een conceptuele merkidentiteit voor toekomstige biomaterialen.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
MU_Polarities exhibition — © Boudewijn Bollmann

Schimmels kunnen worden gebruikt om een breed spectrum aan eigenschappen aan biomaterialen toe te voegen, waaronder waterafstotendheid, kleur en geur, die de kwaliteit van producten van microben verbeteren.

Het onderzoek

Diverse eigenschappen van schimmels kunnen worden gebruikt om goede eigenschappen aan biomaterialen toe te voegen, waaronder het waterafstotend maken, kleur toe te voegen of geur aan te passen. Het op cellulose gebaseerde bioleer wordt geproduceerd door bacteriën en gisten in een fermentatieproces en zou op den duur dierlijk leer kunnen vervangen. Momenteel is het bioleer niet waterafstotend en is de kleur onstabiel door invloed van UV.

In het samenwerkingsproject met de Radboud Universiteit ontwikkelden we een waterafstotende schimmelcoating om het functionele ontwerp van bioleer te verbeteren. Om het gebruik van chemische coatings te vermijden en om een 100% natuurlijke coating te verkrijgen, richten we ons in dit onderzoeken op de gunstige eigenschappen van een schimmel die is geïsoleerd uit een menselijke patiënt. Hoewel deze schadelijk was voor deze patiënt, staat de schimmel beter bekend als een eetbare paddenstoel.

De coating is een voorbeeld van een chemicaliënvrije coating die de aandacht trekt in de mode-industrie. De Fungkee Supercoating werd gepresenteerd als conceptstore om de consument te laten zien hoe kleding van morgen gemaakt en beschermd kunnen blijven.

De Fungal Supercoating is een project dat is ontwikkeld na het winnen van de Bio Art & Design Award 2019 samen met celbioloog Aneta Schaap-Oziemlak (Bio-Inspired Think Tank) na succesvol te zijn gematcht met het Radboudumc/Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Samen met Professor Paul Verweij en Sybren de Hoog van het Centre of Expertise in Mycology hebben we 6 maanden gewerkt aan een vloeibare coating.

Play video

Museum de Domeinen: Kunst & Kunststof (Yksi) — © Jeroen van der Wielen

MU_Polarities exhibition — © Boudewijn Bollmann

Fungkee Supercoating

Andere deelnemers

It's in our Nature

Vorige Volgende

Andere deelnemers

It's in our Nature