Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Signs of (un)making

De rol van de ontwerper omdraaien

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Signs of (un)making - Noud Sleumer — © Noud Sleumer

Ontwerper Noud Sleumer werpt een blik op de achterkant van de objecten die ons omgeven. Waar het vanzelfsprekend lijkt dat een telefoon uit de winkel komt, of een windmolen aan de horizon staat, dáár begint zijn zoektocht.

Signs of (un)making

Ontwerper Noud Sleumer werpt een blik op de achterkant van de objecten die ons omgeven. Waar het vanzelfsprekend lijkt dat een telefoon uit de winkel komt, of een windmolen aan de horizon staat, dáár begint zijn zoektocht. Sleumer legt bloot dat al onze ontworpen spullen niet een gegeven zijn, maar deel uitmaken van een steeds verschuivend web van oorzaak en gevolg.

Door ontwerpen te (ont)maken confronteert conceptueel ontwerper Noud Sleumer ons met de ironie van de door ons gemaakte wereld. Zijn methode is om terug te spoelen: technologie tot energie, tot globale handel en transport. Hij schetst niet een vorm, maar trekt aan een draad. Steeds verder, steeds met meer spanning, totdat het proces ontrafelt. Wat overblijft is vooral... verwarring.

Gelukkig laat hij ons niet in die verwarring achter. Hij toont ons ook het vermogen van mensen om telkens weer inventief en creatief te zijn, zelfs in de meest absurde situaties. Juist dat biedt hoop die nu nodig is. Zijn omgekeerde manier van werken leidt telkens tot de ontdekking van chaos. Die legt hij vervolgens zorgvuldig vast, en maakt ons zo getuigen: onze gewoontes om te scrollen hebben een verregaande achterkant.

Signs of (un)making - Noud Sleumer — © Noud Sleumer

Signs of (un)making - Noud Sleumer — © Noud Sleumer