Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Sweetmeat

Eten of gegeten worden

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Sweetmeat Still — © Bart Hess

Welkom in mijn arena. Een plek van zweet, druipend van het testosteron, aderen zichtbaar kloppend op de huid. Wordt het een zoete overwinning, of delven we het onderspit? Eten of gegeten worden.

Survival of the fittest

Zijn we getuige van een gevecht, of is dit eigenlijk een paringsdans tot het bittere eind. In de kracht van de aanraking ligt de winst verscholen. Lukt het om de ander te beroven van zijn energie? Hem kaal te plukken, of misschien zelfs leeg te eten?
Al duizenden jaren lang wordt de vechtende man verheerlijkt. Van esthetische afbeeldingen uit de tijd van de oude Grieken tot moderne series of games van nu. We hebben de vechtende man weten te verheffen tot icoon. Een viering van het mannelijk lichaam, maar tegelijkertijd een ode aan geweld. In deze dualiteit ligt voor mij een persoonlijke fascinatie.

Spelregels

In een ring van plexiglas en aluminium volgen we twee vechters in een fictief gevecht op leven en dood. Twee lijven die elkaar alle hoeken van de ring laten zien. De vechters krijgen elk 250 snoepjes op hun lichaam geplakt. Het doel van de sport is om al worstelend de ander te beroven van zijn snoepjes door ze van zijn lichaam te eten. Het aantal snoepjes dat op de beide lichamen aanwezig is wordt via een digitaal scorebord weergegeven. Degene die als eerste alle snoepjes van de ander heeft opgegeten is de winnaar van het gevecht.

Sweetmeat Logo — © Bart Hess