Zoeken

Sluit zoeken
It's in our Nature

(Archief) Omlab X Fillip Studios: Maacq Oase

Hoe 3D-geprint afvalmateriaal de natuur de kans kan geven zich te herstellen van verzuring door stikstof.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
3D-printed layers of calcium-rich waste material — © Fillip Studios

Maacq Oase is een circulaire oplossing om de effecten van stikstofdepositie in de natuur tegen te gaan. Van kalkrijke materialen (gewonnen uit waterzuiveringsinstallaties) worden objecten ge-3D-print die langzaam oplossen in de natuur en daarmee grondverzuring door stikstof verminderen.

Circulair bio-design als oplossing voor stikstofdepositie

In Maacq Oase werken Omlab en Fillip Studios samen aan een circulaire oplossing voor de schadelijke effecten van stikstofdepositie in de natuur. Omlab, een studio die zich volledig richt op circulair en bio-based design, ontwikkelde een milieuvriendelijke 3D-printbare pasta van afvalmateriaal gewonnen uit waterzuiveringsinstallaties — én een 3D-printer om het te verwerken. In hun zoektocht naar mogelijke toepassingen van hun techniek schakelden zij Fillip Studios in. Het ontwerpend onderzoek van Fillip Studios leidde tot een concept dat ingezet kan worden als oplossing voor een actueel maatschappelijk vraagstuk: het stikstofprobleem. Met de kalkrijke pasta van Omlab ontwierp de studio printbare objecten die in door stikstof verzuurde natuurgebieden geplaatst kunnen worden. Natuurlijke erosie door wind en regen laat de objecten langzaam oplossen, waardoor het calcium de grond in sijpelt en verzuring tegengaat. Tegelijkertijd wordt de biodiversiteit bevorderd door verschillende zaden die over een lange periode vrijkomen en verspreid worden in de omgeving. Maacq Oase geeft de natuur de kans zich te herstellen, terwijl het tegelijk zichtbaar is voor het publiek.

Het ontwerp

De ontwerpen van Fillip Studios benadrukken op een visuele manier de gelaagdheid van het project. Lagen in verschillende kleuren en met organische vormen doen denken aan natuurlijke erosie van aarde, terwijl geometrische vormen ons herinneren aan de menselijke invloed op de natuur — in dit geval een positieve invloed. Los van hun uiterlijk zijn de lagen ook functioneel: elke laag bevat verschillende soorten zaden die zich over een lange periode in de omgeving verspreiden. Uiteindelijk worden de objecten van Maacq Oase volledig opgenomen in de natuur.

Hoe helpt MAACQ Oase de natuur?

Normaal gesproken blijft de verhouding van stoffen in de aarde door allerlei processen in balans. Een teveel aan stikstof (veroorzaakt door menselijke activiteiten zoals de veehouderij en transport) verstoort die balans: de aarde raakt verzuurd en bevat te weinig kalk. Dit heeft allerlei negatieve effecten op biodiversiteit (de ene plant verdrijft de andere) en dierenwelzijn (te dunne eierschalen door een gebrek aan calcium). Omlab en Fillip Studios willen er met Maacq Oase voor zorgen dat een menselijke reststroom (afvalwater) gebruikt wordt voor een milieuvriendelijk doel: de natuur de kans geven zich te herstellen van het teveel aan stikstof.

Organic forms and colors remind of natural erosion — © Fillip Studios

Geometric shapes emphasize human influence — © Fillip Studios

Over time, Maacq Oase dissolves in nature

Andere deelnemers

It's in our Nature

Vorige Volgende

Andere deelnemers

It's in our Nature