Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2021

(Archief) KABRA

Dit project was onderdeel van DDW 2021
KABRA COLLECTION 2021 — © Photography - Giorgio Toppin

KABRA is een hedendaagse herencollectie waar traditionele Surinaamse patronen en dessins op een vernieuwende manier zijn toegepast in een hedendaags westers silhouet.

Kabra Collectie 2021

De KABRA collectie bestaat uit klassieke ontwerpen, subtiele details in afwerking en materiaal keuze. De collectie doet denken aan Italiaanse eenvoudige maar stijlvolle designs. Kijk je iets verder, dan komen traditionele applicaties en prints afkomstig uit de Surinaamse cultuur je tegemoet.

De collectie is in zijn geheel geïnspireerd op Surinaamse tradities en cultuur. Er worden borduur en applicatie technieken gehanteerd en vervaardigd in Suriname door vrouwen van Saramaccaanse afkomst die deze technieken al decennia toepassen. Zo zijn er een viertal traditioneel inheems geknoopte truien waar 112 uur handwerk in zit per trui. De twee wollen jassen binnen de collectie zijn handgeborduurd volgens traditionele technieken in een authentiek Tembe patroon.

Ieder stuk uit de collectie reflecteert naar de inspiratiebron, de geschiedenis van Suriname. Hoewel de inspiratiebron overduidelijk en krachtig is, is het niet bepalend. De collectie is voor eenieder met een verfijnde smaak, hunkerend naar authenticiteit, kwaliteit zonder geschreeuw maar wel met diepgang, een wenselijke aanvulling aan hun garderobe. 

“Cultuur is een gift die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hiermee blijven wij verbonden met de voorouders die deze gebruiken tot stand hebben gebracht om ons zo in contact te houden met onze spirituele essentie”. 

“Deze is onlosmakelijk verbonden met Surinaamse rituelen waarbij de basis wordt gevormd door traditionele klederdracht. De inspiratie voor deze collectie bestaat uit patronen, kleuren, handwerktechnieken en materialen die hier kenmerkend voor zijn. Door deze te verwerken in hedendaagse kledingstukken geeft XHOSA de volgende generatie de mogelijkheid om hun cultuur te integreren in hun dagelijks leven en wordt de boodschap opnieuw overgedragen”.

“Deze collectie is een eerbetoon aan onze voorouders. In Sranan Tongo noemen wij hen; KABRA.”

Play video
Play video

KABRA COLLECTION 2021 — © Photography - Giorgio Toppin

KABRA COLLECTION 2021 — © Photography - Giorgio Toppin

KABRA COLLECTION 2021

Andere deelnemers

Dutch Design Awards 2021

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Dutch Design Awards 2021