Zoeken

Sluit zoeken
It's in our Nature

(Archief) Emerge

Zijde sjaals geverfd met bloemen, gekregen van loved ones.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Emerge, zijde sjaal geverfd met bloemen — © Robbie Kusters

Emerge staat voor het ontstaan.Dit ontstaan kan je op allerlei manieren invullen, het ontstaan van een andere kijk op het leven, nieuwe ideeën,ergens kracht uit halen. De sjaals kan je zien als vlaggen met een verhaal. Net zoals de drager van de sjaal ook haar eigen unieke verhaal en ervaring heeft

Met 'Emerge' wil ik bewustwording voor borstkanker bij jonge vrouwen creëren.

Toen ik op 31 jarige leeftijd de diagnose borstkanker kreeg, nadat mijn dokter de knobbel in eerste instantie had afgedaan als “hormonale schommeling”, ervaarde ik voor het eerst in mijn leven hoe het voelt als de wereld onder je voeten wegzakt.

Tijdens mijn behandeling vulde mijn woonkamer zich met bloemen, gekregen van mijn geliefde omgeving. De bloemen verwelkten. Ik wilde deze gebaren van liefde die mij zo goed hadden gedaan vereeuwigen en drukte ze af op zijde sjaals.
De sjaal toont een illustratie van 14 volle manen. Deze staan symbool voor de periode van behandeling naar herstel. Het gaat over het natuurlijke ritme van het leven terugvinden en het leven met de cyclus van de maan. Het gaat over vechten, overwinnen en herboren worden. De maan staat ook voor vrouwelijkheid en voor de verschillende fases in het leven. Net als de maan, gaan we in ons leven door verschillende fases heen.

Dit project bracht mij weer terug naar de kern.

Ik probeerde een moeilijke gebeurtenis, om te zetten naar iets positiefs. Het deed mij doen wat ik het liefst doe, het bewerken van textiel puur op innerlijk gevoel vanuit de stroming van het lichaam. De kern van het zijn. Door weer met mijn handen in beweging te komen leerde ik weer terug keren in in mijn lijf. Vanuit het hoofd weer in het lichaam. Terug naar de essentie, de bron en het ritme van de natuur opzoeken. Geen redenatie met het hoofd. Gewoon zijn en doen.

‘Emerge’ was geboren.

De zijde sjaal staat symbool voor zelfliefde en verbintenis. Een middel om je krachtig te voelen en een middel om je kracht weer terug te vinden. Een sjaal om te dragen en om door te geven van vrouw tot vrouw.

Met Emerge wil ik vrouwen bewuster maken over hun lichaam en het vertrouwen in het lichaam. Ik wil de dialoog aangaan over borstkanker bij jonge vrouwen. Het gaat over het laten horen van onze stem en het terugclaimen van onze stem over onze gezondheid in ons eigen lichaam. Jij kent je lichaam zelf het best. Als je iets niet vertrouwt, vertrouw daar dan op.

De sjaals kunnen online besteld worden.

Emerge, zijde sjaal geverfd met bloemen — © Robbie Kusters

Emerge, zijde sjaal geverfd met bloemen — © Robbie Kusters

Emerge, zijde sjaal geverfd met bloemen — © Iris Tempelaar

Andere deelnemers

It's in our Nature

Vorige Volgende

Andere deelnemers

It's in our Nature