Zoeken

Sluit zoeken
Dutch Design Awards 2021

(Archief) MIJN STEM IS GROEN

Mijn Stem is Groen is de Eerste Online Klimaatmars voor kinderen in Nederland.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Mijn Stem is Groen — © Het MSiG Collectief

Veel kinderen willen zich inzetten voor een schone en gezonde aarde, maar mogen zelf niet stemmen. Mijn Stem is Groen is de Eerste Online Klimaatmars voor kinderen. Twee weken voor de landelijke verkiezingen van 2021 konden alle kinderen van Nederland hun stem laten horen.

GEEF KINDEREN EEN STEM

We hebben een web app ontwikkelt waarin kinderen letterlijk hun stem kunnen laten horen. De geluidsgolven van de ingesproken stem genereren een unieke avatar, want sommige kinderen roepen heel hard, en anderen zeggen het heel rustig. Kinderen kunnen hun avatar bewerken en zelf een gezicht geven. De avatars sluiten aan in de virtuele klimaatmars waar de stemmen van alle kinderen te horen zijn. In de mars lopen inmiddels meer dan 4.000 kinderen mee!

We vroegen producer Simon Akkermans, en muzikanten Ruben Hein en Sabrina Starke om hun talenten te bundelen. Het resultaat is een meeslepend actielied waarin ook de kinderen te horen zijn. Deze is te beluisteren in de mars, en op Spotify onder de naam de Toekomst.

AUDIO ALS DESIGN TOOL

De dubbele betekenis van het woord ‘stem’ in het Nederlands inspireerde ons om geluid als uitgangspunt te nemen. Na veel experiment is daar de web app uit voortgekomen; door middel van code kunnen geluidsgolven vertaald worden naar de vorm van een avatar. Audio staat ook centraal in het verspreiden van de boodschap: met een actielied i.p.v. traditionele middelen.

EEN SPRONG VOORWAARTS

MSiG is een reactie op het gebrek aan politieke daadkracht. En onszelf in de spiegel kijken; wat doen wij eigenlijk? Want als ontwerpers hebben we machtige instrumenten in handen. Hoe kunnen we die inzetten om een positief, hoopvol geluid te laten horen? Waarmee we politici de moed en munitie kunnen geven om grotere stappen te zetten. Voor een groene sprong voorwaarts.

Play video
Play video
Play video

Mijn Stem is Groen web app — © Het MSiG Collectief

Mijn Stem is Groen avatars — © Het MSiG Collectief

Mijn Stem is Groen x Spotify — © Het MSiG Collectief

Mijn Stem is Groen verkiezingsposter

Andere deelnemers

Dutch Design Awards 2021

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Dutch Design Awards 2021