Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) EVJ x Het Nieuwe Instituut

Leen een EVJ-museumtas!

Dit project was onderdeel van DDW 2021
EVJ bag No. 260

Wat gebeurt er met het idee van ‘waarde’ als een alledaags product een object wordt waar je voor moet zorgen terwijl het niet van jou is? Ontwerper Elisa van Joolen en Het Nieuwe Instituut presenteren een nieuwe editie van EVJ, de eerste museumtas van het instituut. Niet te koop, enkel te leen.

EVJ x HNI

Elisa van Joolen begon ruim een jaar voor de samenwerking met het instituut al aan het project EVJ in het kader van de Open Studios 2020 aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Om aannames en vanzelfsprekendheden rond waarde te ontregelen, verving zij in het project de gebruikelijke promo-draagtas met institutionele opdruk door handgemaakte, geüpcyclede exemplaren. In plaats van wegwerpzakjes of een vierkante stoffen tas biedt ze met EVJ een bewust ontwerpobject.

De nieuwe reeks, die bestaat uit 300 unieke exemplaren die zijn voorzien van een speciale draagriem met het logo van het instituut, stelt bruikleennemers ook hier de vraag of iets schijnbaar waardeloos van waarde kan worden op het moment dat het aan onze zorg wordt overgeleverd. Wat betekent het om ergens aandachtig op te moeten passen dat niet van jou is en dat geen enkele monetaire waarde vertegenwoordigt? Speciaal voor de Things That Matter tentoonstelling maakt Elisa van Joolen een limited edition van 25 tassen met een DDW-label.

Hoe het werkt

Bezoekers en deelnemers van de Dutch Design Week krijgen op die manier nu ook de gelegenheid om zich actief en bewust te verhouden tot de waarde, de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van zoiets alledaags als de draagtas die je meeneemt na een evenement.

Via de website www.evjbags.com kun je voor een periode van zes maanden een tas lenen en deze na ondertekening van een leenovereenkomst tijdens Dutch Design Week gratis ophalen bij Microlab Hall | Strijp S. De website met het leencontract is live op de tentoonstellingslocatie te raadplegen, zodat bezoekers hun tas uit de speciale beperkte oplage direct kunnen meenemen. (Voor een reguliere EVJ zonder DDW-label kunnen toekomstige caretakers terecht bij de winkel van NAi Boekverkopers in Het Nieuwe Instituut of kunnen zij aangeven dat ze die per post toegestuurd willen krijgen)

Op de EVJ-site staan verder onder meer een uitgebreide achtergrondtekst over het gehele project, een reeks inspiratiebronnen van de ontwerper en een lijstje veel gestelde vragen. De website functioneert daarnaast als een levend archief van gebruiks- en verzorgingservaringen.