Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Kazerne Design Award 2021

Morgen wordt gevormd door de studenten van vandaag. Tentoonstelling met werk van 8 genomineerden inclusief winnaar Teun Zwets.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Ruud Balk

De Kazerne Design Award is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerde alumni van de Design Academy Eindhoven.

Kazerne Design Award 2021 winnaar Teun Zwets

Genomineerden: Noor Bootsma, Miya Fassbender, Niall Keville, Benjamin Motoc, Paulien Nabben, Marie Panken, Tadeás Podracky, Teun Zwets.

Teunland, een geïmproviseerde serie huisraad van Teun Zwets won de Kazerne Design Award 2021. De jury beloonde hem met eeuwige roem en 5.000 euro voor zijn project dat voortkomt uit zijn immense maakdrang. Zwets was een van de 8 genomineerden voor de aanmoedigingsprijs. Dat – en meer – is tijdens DDW te zien in Home of Design Kazerne.

De kasten, lampen, klokken, stoelen, kandelaars, asbakken en vazen in de serie Teunland werden stuk voor stuk in minder dan een dag gemaakt door ADHD’er Teun Zwets. Daarbij werkte hij met materialen die voorhanden waren – vaak afval van anderen – om zo min mogelijk tijd te verliezen en geconcentreerd te kunnen blijven werken, zonder een dagelijkse dosis Ritalin. Zwets: “Creëren werkt voor mij therapeutisch. Maken maakt mij blij, en ik wil mensen blij maken met mijn creaties.” Met een focus op het praktische in plaats van het conceptuele en op bruikbaarheid in plaats van afwerking, creëert hij een authentieke, persoonlijke wereld die onze wegwerpmaatschappij ter discussie stelt.

Jury

De Kazerne Design Award is een aanmoedigingsprijs voor recente Design Academy Eindhoven Graduates, een initiatief van Stichting Loyola. De jury, Kiki van Eijk (Kiki en Joost), Annemoon Geurts (Kazerne), Anne Ligtenberg (Studio Ligtenberg) en het stichtingsbestuur, koos voor Teunland na een uitvoerig beraad. Selectiecriteria waren authenticiteit, creativiteit, uitvoering en relevantie van de ontwerpen in combinatie met een pakkende pitch.

Jurylid Geurts: “Hoe weeg je een goed idee van Noor Bootsma af, dat gemeenschapstuinen als model neemt om oceanen te beschermen, naast prachtig uitgevoerde sculpturale meubels van Benjamin Motoc en een poëtische presentatie met dansende lettervormen van Niall Keville? Het zijn stuk voor stuk interessante ontwerpen en getalenteerde designers. We zullen alle acht genomineerden blijven volgen.”

Jurylid Van Eijk: “Teuns project is juist nu relevant, nu de wereld steeds digitaler wordt, zeker de laatste anderhalf jaar. Zijn project en presentatie gaan over maken en improviseren. De huidige onzekere situatie vraagt om mensen die kunnen improviseren. Binnen zijn project zijn nog veel ideeën die hij de komende jaren kan ontwikkelen.”

Toegang tijdens DDW

Een DDW-ticket geeft toegang tot de tentoonstellingen in Home of Design Kazerne. Om te genieten van koffie, lunch, borrel, diner of een hotelkamer omringd door toonaangevend design is tijdig reserveren aanbevolen. Aan de deur kan ook, mits er plek is.

Play video
Play video