Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Linen Project

The Linen Project is een initiatief van ArtEZ MA Practice Held in Common en Crafts Council Nederland.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
The Linen Project — © Sjoerd Knibbeler

The Linen Project onderzoekt de economische levensvatbaarheid van kleinschalige lokale vlasteelt en linnenproductie in Nederland.

Commoning

The Linen Project is een langdurig learning by doing project rond het verbouwen en verwerken van vlas met als doel opnieuw de menselijke, culturele en economische waarden te verbinden. Met Arnhem als uitvalsbasis bouwt the Linen Project aan een netwerk van betrokkenen. Zo wordt er op een hedendaagse manier vormgegeven aan een actieve gemeenschap, om kennis over het verbouwen van lokaal textiel te herontdekken, te ontsluiten, te actualiseren en (over) te dragen. Crafts Council Nederland is samen met ArtEZ MA Practice Held in Common initiatiefnemer en aanjager van the Linen Project.

Sinds 2020 doorloopt een groep van dertig stewards het proces van vlasteelt tot product. Gezamenlijk dragen zij zorg voor de teelt van het vlas en de oogst en experimenteren ze met de verwerking van het vlas door met de hand te repelen, braken, zwingelen, hekelen, spinnen, verven en weven. Voor veel van de stewards zit de kracht van dit proces in het avontuur, het gezamenlijk zorgdragen en de verbondenheid die ze ervaren met de teelt, de aarde, het materiaal en elkaar. Bijna niemand had daarvoor ooit op een veld gestaan om te wieden, te oogsten en te verwerken.

The Linen Stewards

Met werk van Stewards Heleen Klopper, Maaike Gottschal, Henrike Gootjes, Hans Hutting, Loes Schepens, Marieke van Mieghem, Kelly Konings.