Zoeken

Sluit zoeken
The Embassy of Water

(Archief) Wijk met Water & CPO Buitengewoon

Een watervriendelijke wijk in Helmond zorgt voor klimaatadaptatie.

Dit project was onderdeel van DDW 2021
BSD circular water system concept

In de Helmondse wijk Brandevoort verrijst de slimste wijk van Nederland. In Brainport Smart District (BSD) verzamelen vele partners de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van onder andere mobiliteit, energie, water en circulariteit.

Wijk met Water

In de duurzame wijk wordt samen met waterketenpartners een circulair een klimaatadaptief watersysteem ontworpen dat bestand is tegen droogte, hitte en extreme neerslag. Daar profiteren de toekomstige 2000 huishoudens en bedrijven van.

Met een frisse blik kijken de waterpartners naar de volledige watercyclus van de wijk: van regen- en drinkwater, via watergebruik, tot zuivering en hergebruik of terugkeer naar de omgeving. Hoe maak je verstandig gebruik van grondwater, regenwater en drinkwater? Hoe zuiver je lokaal het vuile water? En hoe bereiden we ons voor op een toekomst met meer droogte, hitte en wateroverlast?

De kern van alle ontwerpen in dit slimme, circulaire watersysteem draait om de gezondheid van toekomstige bewoners en het milieu.

CPO Buitengewoon

Binnen Brainport Smart District is een aantal initiatiefnemers in 2018 gestart met een CPO-project onder de naam Buitengewoon.
Samen ontwikkelen zij een appartementengebouw met 15 levensloopbestendige woningen, die circulair en minstens energieneutraal gebouwd gaan worden, met aandacht voor gemeenschapszin en gezondheid.

Om het gebruik van drinkwater zoveel mogelijk te beperken worden de appartementen voorzien van een Hydraloop, een systeem wat grijs water afkomstig van de douche behandelt en geschikt maakt voor toiletspoeling en wasmachine. Op deze wijze wordt een drinkwaterbesparing bereikt van circa 45 %. Aanvullend wordt water opgevangen op het groen dak en met een Smart Flow Control systeem naar behoefte vastgehouden op het dak of afgevoerd, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien of als backup voor de Hydraloop. De Smart Flow Control kan bovendien bij een naderende regenbui ruimte op het dak vrijmaken door water af te voeren, bijvoorbeeld naar een wadi. Het groen dak wordt gecombineerd met het plaatsen van de benodigde zonnepanelen.

De buitenruimte rondom het gebouw is geschikt om een regenbui van 150 mm zonder schade op te vangen.

Buitengewoon VO — © MAG Architecten

Andere deelnemers

The Embassy of Water

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Embassy of Water