Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Alchemist, Designer

Dit project was onderdeel van DDW 2021
Lithium. States of Exhaustion, 2021. — © Graphic design: Eduardo León

Met Alchemist, Designer, op 16 oktober, tijdens Dutch Design Week 2021, viert het instituut met een panelgesprek en boekpresentatie het afronden van de New Material Award (2009-2018) en het verschijnen van de nieuwe publicatie 'Lithium. States of Exhaustion'.

Alchemist, Designer

Ontwerpers proberen in toenemende mate om de ecologische impact van hun werk te verkleinen door in plaats van vervuilende materialen gebruik te maken van algen, schimmels, schelpen, bloed, zweet of afval. Ze kweken, oogsten, verzamelen, mengen en koken hun eigen materialen, om die vervolgens te hergebruiken wanneer ze hun uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt of zijn versleten. Een ander centraal thema in de hedendaagse ontwerppraktijk is de zoektocht naar alternatieve energiebronnen zoals wind-, zonne-, of bio-energie. In deze bijeenkomst reflecteren dit soort ontwerpers-alchemisten samen met kunstenaars, performers, biologen en antropologen op deze eeuwige zoektocht van mensen naar alternatieve materialen en onbeperkte energie.

Boekpresentatie en paneldiscussie

Bij deze gelegenheid reflecteren uiteenlopende ‘ontwerpers-alchemisten’ als Daria Biryukova, Roos Meerman en Basse Stittgen samen met architect/kunstenaar Luis Lecea Romera, editors Francisco Díaz, Anastasia Kubrak en Marina Otero Verzier, architecten en researchers Godofredo Pereira en Pedro Alonso en antropoloog Emily Martin en in gezelschap van algemeen en artistiek directeur van Het Nieuwe Instituut Aric Chen op de eeuwige zoektocht van mensen naar alternatieve materialen en onbeperkte energie.

In het eerste deel van het programma staat de ontwikkeling, toepassing en verwerking van (nieuwe) materialen centraal en in het tweede deel de zoektocht naar duurzame bronnen van energie. Na een publiek gesprek met voormalige genomineerden voor de New Material Award over de betekenis en nalatenschap van ‘design’ en de manier waarop zij zich positioneren in de keten van grondstof tot afval, proosten we vervolgens samen met de redactie en een aantal auteurs op het verschijnen van 'Lithium. States of Exhaustion'.

Programma

15.45 uur Deuren open
16.00 uur Performance The Posthumous Aural (2021) door kunstenaar Luis Lecea Romera
16.15 uur Inleiding door algemeen en artistiek directeur Aric Chen van Het Nieuwe Instituut.
16.20 uur Panelgesprek New Material met voormalige genomineerden voor de New Material Award Daria Biryukova, Roos Meerman en Basse Stittgen, o.l.v. moderator Maarten Westerveen.
17.10 uur Pauze
17.25 uur Boekpresentatie van Lithium. States of Exhaustion (Ediciones ARQ en Het Nieuwe Instituut, 2021), waarbij samenstellers Francisco Diaz, Anastasia Kubrak en Marina Otero Verzier (afwisselend live en online) in gesprek gaan met Pedro Alonso, Godofredo Enes Pereira en Emily Martin.
18.25 uur Borrel

New Material Award exhibition, 2018. — © Photo: Ilco Kemmere.