Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Disconnectedness

Wie zijn degenen die worden gedefinieerd buiten het 'normale' genormeerd door een samenleving? en wat veroorzaakt psychische aandoeningen?

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Disconnectedness, Ceramics, Tins, 2022 — © Seulbin Roh

Wat is de norm waarmee we onderscheid maken tussen normaal en abnormaal?
Een samenleving creëert haar eigen identiteit door haar andere te definiëren. En de mogelijkheid van waanzin wordt onthuld wanneer de natuur uit de mensenwereld verdwijnt.

Wat veroorzaakt psychische aandoeningen?

Wat veroorzaakt psychische aandoeningen?

De definitie van geestesziekte kan van elkaar verschillen. Iedereen kan van tijd tot tijd milde of ingrijpende levensgebeurtenissen meemaken. Het beïnvloedt de manier waarop u denkt en zich gedraagt.
Het is bijna onmogelijk om psychische aandoeningen te vermijden in een kapitalistische samenleving. Maar waarom is er niet genoeg over gesproken? Het wordt bijna als taboe beschouwd. Er worden tal van onderzoeken uitgevoerd om ziekenhuisopname en behandeling van mensen met een psychische aandoening te vergemakkelijken. Veel patiënten met een psychische aandoening en hun families krimpen ineen bij de publieke opinie. Daarom vindt Seulbin Roh dat er niet alleen over moet worden gepraat, maar ook moet worden gezien als een emancipatorische kans om het kapitalisme zelf te overwinnen.

Hersenactiviteit (visuele veranderingen en tactiele gevoeligheid)

Roh begon zich specifiek te verdiepen in schizofrenie en hoe het de hersenactiviteit beïnvloedt.
In de roman "The Tell-Tale Heart" (1843) roept de hoofdpersoon die aan schizofrenie lijdt: "Heb ik je niet verteld dat wat jij denkt dat waanzin is, een overgevoeligheid van emoties is?" Sensorische veranderingen zijn vooral prominent aanwezig in de vroege stadia van schizofrenie. Zo ervoer de hoofdpersoon een scherper gehoor. Visuele veranderingen komen echter vaker voor dan auditieve veranderingen. Een patiënt beschrijft:
“Nu ziet de kleur er helderder uit. Het is als fluorescerende verf. Je kunt niet zien of iets vast of vloeibaar is. Ik ben niet zo'n artistiek persoon, maar ik denk dat ik gevoeliger ben voor kleur. Alles ziet er levendig uit. Vooral rood.”
Soms wordt de tactiele gevoeligheid gemaximaliseerd. Een andere patiënt toont:
“Alles voelde rijk aan alsof het een dunne lijn was. Het was zacht en glanzend als water, maar het was ook stevig. Maar opnieuw werd het ruig en schaduwrijk.”

Nieuwe vorm van samenzijn

Psychose gaat gepaard met depressie, angst, slaapstoornissen, verlies van motivatie en vele andere symptomen. In de huidige tijd waarin het nastreven van individueel gewin hoogtij viert en de sociale zeepbel van de wereld op zichzelf als psychotisch kan worden beschouwd, lijden veel mensen aan de slopende gevolgen van een psychische aandoening. Geboren door een opofferende reis door het niet-verbonden, kijkt Roh naar een herstelde verbinding en wereld waarin het mogelijk is om te dromen van nieuwe vormen van saamhorigheid, een plek oproepend waar de verspilde restjes herboren worden om vrucht te dragen en ons innerlijke en collectieve zelf sterker wordt .

Play video

Disconnectedness, Ceramics, Tins, 2022 — © Seulbin Roh

Disconnectedness, Plaster, 2022 — © Seulbin Roh

Disconnectedness, Bio Plastics, 2022 — © Seulbin Roh

Sound Interaction